Cine va ocupa noile centre de afaceri ale Clujului?

Cine va ocupa noile centre de afaceri ale Clujului?
Felinvest pregăteşte finanţarea pentru următoarea etapă a Cluj Business Center, Liberty livrează primele spaţii la final de toamnă, iar pe Bd. 21 Decembrie se ridică The Office.

Proprietarii celor trei mari proiecte de birouri aflate în desfăşurare în municipiu caută chiriaşi pentru spaţiile pe care urmează să le predea lunile următoare.

Dezvoltatorii de la Felinvest discută în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor de luna viitoare contractarea unui credit de 10 milioane de euro de la CEC Bank, pe 15 ani, pentru continuarea proiectului de birouri. Suma include şi refinanţarea unui împrumut de 5 milioane de euro de la Carpatica. Pe fosta platformă a fabricii Feleacul din cartierul Mărăşti a fost ridicat un prim imobil de 8.000 mp (scara I din corpul I) din ansamblul de 57.000 mp proiectat. Constructorii au demarat lucrările şi pentru scara II, dar ele au fost temporar oprite. Se lucrează la procesul de închiriere pentru ocuparea primului imobil şi la pregătirea finanţării pentru continuarea proiectului.

„În acest an reîncepem lucrările la scara II, în funcţie de cum rezolvăm finanţarea, fiindcă planurile noastre prevăd ca până în aprilie şi aceasta să fie realizată. Pentru scara I avem clienţi pentru aproape 90% din suprafaţa clădirii şi urmează să semnăm primele contracte", a menţionat Călin Buzoianu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Felinvest. CBC ar urma să livreze pe piaţă 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în două etape până în 2015. Complexul de birouri va dispune şi de spaţii de servicii: restaurant cu terasă, cafenea, zonă comercială, sală de fitness, piscină, 14.200 mp parcări subterane şi 5.000 mp spaţii verzi.

Fribourg Development a început prima fază de lucrări în mai şi a anunţat luna noiembrie ca termen de livrare pentru spaţiile din etapa de şantier deja începută. Dezvoltatorii au scos oficial proiectul pe piaţă, însă deocamdată nu a fost anunţat niciun viiitor ocupant al centrului tehnologic. Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Investments, deţinut de omul de afaceri Ion Sturza. Compania a preluat din 2011 controlul societăţii Libertatea şi a fostei platforme industriale din zona gării, ce urmează să fie transformată. Proiectul prevede spaţii pentru companii active în domenii ca tehnologia informaţiei şi cercetare-dezvoltare, dar şi spaţii de servicii.

Faza I de lucrări implică reconversia clădirilor existente în spaţii pentru birouri clasa A, o cafenea şi un restaurant, pe 8.772 mp. Tot în această etapă vor fi realizate lucrările pentru amenajarea spaţiilor verzi şi a unor zone pentru organizarea de evenimente, săli de conferinţe, o sală de fitness, terenuri de sport, locuri parcare, piste şi rasteluri de biciclete şi locuri de joacă pentru copii. În paralel se lucrează şi la punerea în funcţiune a unui accelerator de business, cu spaţii şi servicii pentru companii nou-înfiinţate din domeniul înaltei tehnologii.

Proiectul final va consta în opt clădiri distincte care vor fi finalizate în trei etape, cu un calendar de lucrări care se întinde pe trei ani. Celălalt centru de afaceri de mari dimensiuni cu şantier demarat la Cluj, The Office, se ridică pe Bd. 21 Decembrie, pe fosta platformă Tricotaje Someşul. Proiectul dezvoltat în parteneriat de omul de afaceri Ovidiu Şandor şi de fondul de investiţii NEPI va fi livrat în întregime până în 2016 şi va avea o certificare BREEAM de clădire verde. Prima etapă a complexului, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, va fi livrată în aprilie anul viitor, dar la finalizare complexul va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp.

Comenteaza