Cine vine în locul Nokia şi ING

Cine vine în locul Nokia şi ING
Olimpia Business Center a găsit un alt chiriaş pentru spaţiile fostului centru de cercetare, iar Amera, care găzduia grupul olandez, a închiriat deja 30% din suprafaţa totală.

Compania Evalueserve preia două etaje din imobilul de birouri situat pe Calea Dorobanţilor de unde se retrage Nokia, iar Groupama este unul dintre primii chiriaşi din perioada post-ING pe Calea Baciului.

Olimpia Business Center este integral închiriată acum, potrivit dezvoltatorului clădirii. Suprafaţa pe care o lasă liberă plecarea Nokia din Cluj-Napoca, prin închiderea centrului de cercetare, va fi ocupată de Evalueserve. Compania este deja activă în Cluj şi a închiriat spaţii în clădirea Cluj City Center, amplasată pe aceeaşi arteră, Calea Dorobanţilor. Sigla Nokia a rămas pe imobil, însă pe panoul de chiriaşi a apărut şi Evalueserve. "Clădirea este închiriată, o singură firmă preia aproape integral spaţiul Nokia. Evalueserve a dorit spaţiu la noi; nu ştiu dacă se mută din actualul sediu sau se extinde şi va lua două etaje în clădirea noastră. Trecerea se face treptat: noul chiriaş intră probabil din noiembrie, iar Nokia a eliberat deja o parte din spaţiu. În situaţia actuală a pieţei, să ai 100% grad de ocupare e mare lucru. Mă bucur că am reuşit să trecem fără curbe de sacrificiu de plecarea Nokia", a spus Alexandru Galoş, proprietarul AG Consulting, dezvoltatorul clădirii.

La începutul anului, reprezentanţii Evalueserve, specializată în cercetări personalizate, studii de piaţă şi consultanţă, anunţau că planurile vizează ca până la final de 2012 să ajungă la 100 de salariaţi permanenţi şi alţi 100 angajaţi temporar la biroul din Cluj-Napoca. În ianuarie lucrau la Cluj 50 de angajaţi permanenţi. Nokia a anunţat în aprilie că renunţă la nivel global la 4.000 de locuri de muncă, în special în cercetare-dezvoltare, şi că închide centrul de la Cluj în urma unui parteneriat cu grupul Microsoft, fapt ce a determinat renunţarea la modul de operare Symbian. Imobilul de pe Calea Dorobanţilor unde Nokia era unul dintre principalii chiriaşi a fost inaugurat în martie 2006, fiind una dintre primele clădiri destinate spaţiilor de birouri de mari dimensiuni în oraş. Aceasta are o suprafaţă de 5.770 mp, cu o suprafaţă utilă de birouri de 4.800 mp.

O altă veste proastă în 2011 pentru economia Clujului, cea a închiderii centrului de servicii ING, a avut efecte şi pe piaţa de birouri. Plecarea ING-SCE i-a lăsat pe proprietarii Amera Tower cu 7.000 mp pentru care trebuie să găsească alţi chiriaşi. La şapte luni de la anunţul închiderii, reprezentanţii Amera au reuşit să încheie contracte pentru 30% din spaţiu, potrivit proprietarilor. Compania de asigurări Groupama a ocupat un etaj în imobil pentru un call center, iar OIM Trade Bucureşti, companie activă în domeniul bursier, a preluat 370 mp în Amera. "Avem acum în clădire şapte firme operaţionale şi suntem în discuţii cu alte patru societăţi interesate de spaţii. Sper ca până la Crăciun să avem jumătate din clădire închiriată, iar până de Paşte să rezolvăm şi restul. Înainte, când am început să închiriem, eram la fază de structură, acum avem avantajul de a avea un imobil finalizat", a precizat Adam Ambrus, proprietar al clădirii.

Spaţiile de birouri din Amera au fost scoase pe piaţă la 9 euro/mp. Grupul olandez ING a anunţat în 22 martie că a luat decizia de a închide centrul său regional, inaugurat în septembrie 2010, unde urmau să lucreze 1.000 de persoane. ING a semnat în primăvara lui 2010 contractul pentru preluarea spaţiilor din întreaga clădire Amera Tower, de pe Calea Baciului, cea mai mare suprafaţă preluată de o singură companie într-un imobil de birouri din Cluj. Clădirea de 11 etaje, situată în partea de nord-vest a ieşirii din Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp suprafaţă utilă închiriabilă. ING a preluat la 1 martie întregul spaţiu, iar trei săptămâni mai târziu anunţa închiderea centrului de servicii de la Cluj.

 

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza