Cireşele din Steluţa, salvate de o plasă antigrindină de 32 de hectare FOTO

Cireşele din Steluţa, salvate de o plasă antigrindină de 32 de hectare FOTO
Cea mai mare livadă funcţională din Cluj-Napoca a scăpat nevătămată de furtuna cu grindină din cursul zilei de marţi deoarece era înzestrată cu mijloace de protecţie împotriva intemperiilor, printr-un proiect pe fonduri europene.

„Chiar dacă am trecut printr-o furtună foarte urâtă ieri, din fericire livezile din Ferma Steluţa au supravieţuit datorită plasei antigrindină!”, au anunţat administratorii acesteia, pe reţeaua de socializare Facebook.

Ei spun că prima recoltă de cireşe din acest an va fi comercializată de la sfârşitul acestei săptămâni, fără să precizeze preţul de vânzare. La magazinele din oraş, cireşele se vând acum la 16-18 lei/kg.

Ferma înglobează 100 ha de livezi de cireş, măr şi prun, în sistem de cultură clasic şi superintensiv. Aceasta a beneficiat de un proiect de înfiinţare a unei plantaţii pomicole, pe fonduri UE, de 8,9 milioane de lei, pe măsura 121 (modernizarea exploatațiilor agricole), pentru înfiinţarea şi dotarea unei plantații la standarde europene, cu sistem de fertirigare și cu plase antigrindină pe 32 ha.

Suprafaţa vizată, de 42 ha, este împărțită în 28 ha de cireși (soiurile Regina, Karina, Sumit, Celeste), 10 ha de pruni în cultură ecologică (soiurile Elena, President, Stanley), 4 ha de meri în sistem superintensiv (soiurile Topaz, Golden Reinders, Gala).

Proiectul a mai prevăzut achiziţia de tractoare, echipamente de stropit, tocător de ramuri, instalarea de bazine de colectare a apei pluviale și de foraj și a două puțuri pentru apa de irigații. 

Comenteaza