Cîțu: Celor născuţi în anii '70 nu va mai avea cine să le plătească pensiile

Cîțu: Celor născuţi în anii '70 nu va mai avea cine să le plătească pensiile
| Foto: Facebook/Florin Cîțu

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că este necesară o reformare rapidă a sistemului de pensii, în caz contrar, celor născuţi după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile, pentru că nu vor mai fi bani.

"Sistemul de pensii de astăzi este ca un Caritas - atât timp cât ai oameni să contribuie este ok, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi ca mine, în anii '70, nu vom mai avea cine să ne plătească pensia. Trebuie să luăm o decizie foarte rapid de reformă a sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte să faci o reformă, durează cam 10-15 ani, poate chiar 20 de ani să reaşezăm situaţia. Dacă noi tot tărăgănăm şi aşteptăm să ne vină soluţia de undeva din afară, nu o să vină şi o să ne trezim cu această problemă peste câţiva ani. Pentru toţi cei care au cotizat toţi aceşti ani, nu vor mai fi bani de pensii", a afirmat, marţi seară, la Realitatea Plus, ministrul Finanţelor Publice. 

Florin Cîțu a spus că Legea pensiilor va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, în 2020, banii fiind prevăzuţi în buget și că va continua discuţia despre pensiile speciale și speră ca problema să fie rezolvată în acest an.

"Pensiile speciale se amână cu un an şi nu ar trebui să fie mare supărare. Codul administrativ este atacat la Curtea Constituţională şi, în acelaşi timp, nu există nici normele de aplicare. Nu poate nimeni să beneficieze de aceste pensii până nu apar aceste norme, până nu se clarifică Codul administrativ. Este doar a amânare, nu se suspendă dreptul la pensie, dar din 2021. Vom vedea ce va spune şi Curtea Constituţională şi apoi vom lua o decizie în consecinţă", a mai spus Cîțu. 

 

Comenteaza