Cîțu explică de ce au crescut prețurile: Această creștere este temporară, veniturile cresc permanent

Cîțu explică de ce au crescut prețurile: Această creștere este temporară, veniturile cresc permanent

Prim-ministrul Florin Cîțu a făcut referire, în cadrul conferinței de presă de după ședința de Guvern, la datele BNR privind inflația, când a fost întrebat de ce au crescut prețurile. Acesta a spus că Banca Centrală nu a crescut dobânzile, astfel nefiind “îngrijorată” de creșterea inflației, arătând că “este temporară”.

“Luni, BNR a prezentat raportul pe inflație. M-am dus la raport să văd de unde vin aceste creșteri. De exemplu, majorarea prețurilor la materii prime reflectate mai ales în prețurile interne ale combustibililor, ameliorarea condițiilor de cerere pe plan intern și global, perturbări ale lanțurilor de valoare adăugată, ușoara depreciere a monedei naționale în raport cu euro. De aici ar veni cele mai mari creșteri în România. Contribuția unor legume, fructe văd că este negativă la variația anuală a prețurilor. Asta o spune BNR. Tot BNR ne spune că rata inflației este mare cam în toată Europa. Este un fenomen global.

Interesant este că salariul mediu nominal net a crescut față de anul trecut cu 7,4% și chiar cel real crește cu 3,3%. Având în vedere că această creștere a prețurilor este temporară, veniturile cresc permanent, eu cred că lucrurile se vor îmbunătăți. Dacă BNR ar fi fost îngrijorată de o explozie a prețurilor, am fi văzut o reacție a ei. În acest moment nu avem acest lucru”, a declarat Florin Cîțu.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5,0%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%.

Etichete
Comenteaza