Cîţu: Începând de astăzi, IMM-urile din România au acces la credite garantate cu până la 90%

Cîţu: Începând de astăzi, IMM-urile din România au acces la credite garantate cu până la 90%

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, IMM-urile din România au acces la programul IMM Invest, prin care pot beneficia de credite garantate cu până la 90%.

”Astăzi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a IMM - IMM Invest. Cu un simpluclick şi completarea unui formular, IMM au acces la credite garantate  cu până la 90% pentru investiţii şi capital de lucru. Guvernul României porneşte al treilea prorgram important, după programul cu şomajul tehnic şi  cel al amânării ratelor clienţilor la bancă. Este important nu doar prin dimensiune, dar tot astăzi începem şi etapa a doua, cea de repornire a economiei. Faţă de celelate două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, se adresează tuturor IMM, nu doar celor afectate de criza coronavirus. Este un program care poate fi accesat tot timpul anului, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un program prin care începem  repornirea economiei”, a declarat ministrul.
 
Plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, iar creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinţaie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.
În prima fază vor fi susţinute 600.000 de locuri de muncă.
 
Începând de astăzi companiile se pot înregistra pe platforma IMM Invest.ro, se completează un formular, iar dacă toul e ok, formularele sunt trimise către banca solicitată de client.  
 
”Nu există comisioane, comisioanele şi dobânzile sunt suportate de Guvernul României”, a precizat ministrul.
 
El a subliniat că, până acum, suma care putea fi acordată pe companie prin astfel de programe era de maxim 200.000 de euro. Acum ceastă facilitate poate ajunge la suma de 800.000 de euro pe companie.
”Este o diferenţă enormă şi este un program care doreşte să repornească economia”, a subliniat el, explicând că nu există un termen limită pentru acest program, care va funcţiona pe tot parcursul anului.
 
”Dacă va fi nevoie, vom suplimenta acest plafon, în funcţie de evoluţia în perioada următoare”, a adăugat Cîţu.

Etichete
Comenteaza