Clădire de cercetare şi centru regional la Terapia

Clădire de cercetare şi centru regional la Terapia
Producătorul de medicamente a început demersurile de avizare pentru trei obiective. Investiţiile bugetate pentru acest an sunt de 10 milioane de dolari.

Compania clujeană Terapia Ranbaxy are în plan pentru următoarele luni trei proiecte care vizează reabilitarea clădirii administrative, extinderea depozitului şi o clădire de cercetare, toate pe platforma de pe str. Fabricii.

"Suntem statornici în ceea ce priveşte planurile anunţate şi intenţia de a investi în continuare în Cluj. Am cerut autorizaţii de construire pentru trei obiective, vrem să ne extindem în România şi să facem aici un centru regional, în ciuda condiţiilor ostile pe care industria noastră le are în ţară", a spus directorul general Dragoş Damian. Lucrările în şantier vor debuta după ce compania obţine autorizaţiile necesare, dar valoarea totală a investiţiei nu a fost făcută publică. "Vom încerca să atragem fonduri europene pentru centrul de cercetare. Investiţiile prevăzute în bugetul pentru 2012 sunt de 10 milioane de dolari pentru modernizarea şi extinderea activităţilor companiei pe platforma de la Cluj", a menţionat Damian.

Compania se apropie de 800 de angajaţi, dintre care 450 la Cluj. Cele mai multe poziţii deschise sunt pentru sectoarele tehnică, laborator, inginerie şi centrul de studii. Conducerea Terapia infirmă ideea mutării de aici a sediului social. "Totul a pornit de la o declaraţie scoasă din context, în care mă plângeam de condiţiile dificile din industrie şi de faptul că autorităţile nu ne sprijină. Am spus că reprezentanţii administraţiei şi ai mediului politic trebuie să sprijine investiţiile şi să facă asta nu doar declarativ. Sunt foarte importante şi afacerile locale, nu doar atragerea de investitori străini. Nu se pune problema mutării sediului social", a spus Damian.

Conducerea Terapia a anunţat anterior că în 2014 va inaugura a doua sa unitate, de 50 de milioane de dolari, care va fabrica antibiotice, medicamente cardiovasculare şi produse naturiste, cu 300 de angajaţi. În 2010 producătorul clujean a avut o cifră de afaceri de 376 de milioane de lei. Ranbaxy Laboratories India (RLI) a preluat în 2006 de la fondul de investiţii Advent 96,7% din acţiunile Terapia, pentru 324 de milioane de dolari. Grupul japonez Daiichi Sankyo a devenit acţionar majoritar al RLI în 2008.

Industria produselor chimice are o pondere redusă în produsul intern brut judeţean şi în ocuparea forţei de muncă (ambii indicatori sub 5% din total), dar este unul dintre sectoarele cu o productivitate ridicată a muncii, subliniază o analiză a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest. "Domeniul este susţinut de doi mari agenţi economici, Terapia Ranbaxy (producţia de medicamente) şi Farmec (producţia de cosmetice), care sunt dinamici şi îşi îndreaptă tot mai mult produsele către pieţele externe", arată studiul. Printre principalele companii producătoare de medicamente generice din România se numără Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia Ranbaxy, Teva şi Zentiva.

Războiul pe taxe

Membrii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au cerut guvernului suspendarea ordonanţei de urgenţă referitoare la taxa clawback. Potrivit lui Damian, preşedintele APMGR, impunerea taxei aferente primului trimestru din 2012 va duce la dispariţia de pe piaţă a unor medicamente şi la insolvenţa companiilor producătoare de medicamente generice, majoritatea acestora având importante unităţi de producţie în România. Colapsul financiar al producătorilor locali va bloca investiţiile proiectate pentru anul în curs şi va restrânge producţia de medicamente generice cu preţuri accesibile, atrăgând creşterea şomajului şi reducerea veniturilor la bugetul de stat, a avertizat preşedintele APMGR.

 

Comenteaza