Clădirea de birouri de la Record a primit certificatul “verde”

Clădirea de birouri de la Record a primit certificatul “verde”

Primul imobil din complexul care se va ridica pe fosta platformă industrială Argos din Cluj-Napoca a fost certificat drept clădire verde BREEAM Excellent, cu patru stele.

“Record Offices tocmai a obținut precertificarea BREEAM Excellent, cu un scor de 77,8 puncte. Clădirea face parte din complexul Record Park, o dezvoltare proiectată la standarde înalte de sustenabilitate”, a transmis Didier Balcaen, director general al dezvoltatorului Speedweel SRL.

Studiile și consultanța de mediu au fost realizate de ADP Green Buiding și Green Bau, iar partea de proiectare de Biroul de Arhitectură Planwerk, dezvoltatorul complexului fiind Speedwell. Echipa de consultanță pentru BREEAM a fost compusă din Alexandra Stoica și Adrian Pop.

Prima funcțiune din complex operabilă după dezafectarea fabricii de textile Argos o constituie baza sportivă cu piscină din incintă, administrată de rețeaua de fitness. Ea a fost dată în folosință în această vară după ce fusese închisă de peste 10 ani.

În primăvara lui 2018, consilierii locali clujeni aprobau investiția localizată pe fosta platformă Argos (str. Onisifor Ghibu). Este vorba despre o clădire de apartamente şi una de birouri, o bază sportivă cu bazin de înot, sală de fitness, de gimnastică (pe jumătate din teritoriul fostei baze Record) şi reabilitarea unei clădiri de patrimoniu industrial.

Primăria a pus o condiţie pentru eliberarea planului urbanistic zonal, care se adresează atât proiectului belgian, cât şi celui francez învecinat: realizarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Scorţarilor, O. Ghibu şi G. Lazăr, anterior autorizării lucrărilor de construire pe parcele.

În 2016 fabrica Argos a fost transferată din centrul municipiului în zona industrială Clujana. Grupul de confecţii Jolidon a mutat utilajele şi personalul pentru a-şi centraliza activitatea pe str. Tăbăcarilor şi a reduce costurile de producţie.

VEZI Cum a "înviat" piscina de pe platforma Argos 

Complexul Record Park este o investiție de 42 de milioane de euro derulată de Speedwell, companie înființată de oamenii de afaceri Jan Demeyre și Didier Balcaen, finalizarea proiectului fiind programată în primăvara lui 2020. Proiectul este dezvoltat pe 17.300 mp.

Atât clădirea de birouri de clasa A, cât și cele două blocuri programate vor avea câte șapte etaje. Speedwell a coordonat construirea turnului de birouri Unirii View din București și investestește 15 milioane de euro într-un proiect rezidențial din apropierea Arenei Naționale.

Prima clădire cu certificat "verde" din Cluj-Napoca a fost Amera Tower, de pe Calea Baciului, iar prima din județ, hala Nokia din parcul industrial Tetarom 3 de la Jucu, preluată apoi de italienii de la De'Longhi.

Mai multe programe de certificare a sustenabilității clădirilor au apărut la nivel global, care încearcă să ofere o definiție a ceea ce înseamnă o clădire "verde". Astfel de programe sunt BREEAM (utilizat preponderent în Europa), CASBEE (Japonia), Green Star (Africa de Sud) și LEED (America de Nord). 

Comenteaza