Exclusiv Clădirile Olimpia și Silver și-au schimbat stăpânii. Piața imobiliară a Clujului: 600 de milioane de euro

Clădirile Olimpia și Silver și-au schimbat stăpânii. Piața imobiliară a Clujului: 600 de milioane de euro
Clădirea unde își avea Nokia sediul de la Cluj a fost vândută cu 8,4 milioane | Foto: Olimpia Center
Clădirile Olimpia și Silver și-au schimbat stăpânul. Piața imobiliară a Clujului: 600 de milioane de euro
Clădirile Olimpia și Silver și-au schimbat stăpânul. Piața rezidențială a Clujului: 600 de milioane de euro

Cea mai mare tranzacție imobiliară a anului trecut la Cluj-Napoca a fost de 8,4 milioane de euro. Două dintre primele imobile de birouri edificate pe Calea Dorobanților, Olimpia și Silver Business Center, au făcut în ultima perioadă obiectul unor mari operațiuni de pe piața office, conform informațiilor ZIUA de CLUJ.

“Olimpia are un nou investitor, din Timișoara, printr-o tranzacție care s-a făcut la suma de 8,4 milioane de euro. Recent s-a dat și clădirea Silver Business Center, tot de pe Calea Dorobanților, care era de mai multă vreme la vânzare”, spun surse apropiate celor două operațiuni.

“Ghidul tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca”, dat publicității luni, relevă că totalul operațiunilor din piața municipiului de anul trecut s-a ridicat la 594 de milioane de euro, față de 284 de milioane în 2016.  Față de acum patru ani, valoarea pieței a crescut de trei ori. 69% dintre tranzacțiile din 2017 s-au făcut din surse proprii, în scădere de la 83% în anul precedent.

Ponderea apartamentelor din total este de 63%. Două treimi dintre cumpărători sunt din Cluj, 29% din alte județe și doar 2% din străinătate. Cele mai multe cumpărări din afara Clujului erau din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Alba și Mureș, ponderea investitorilor din București fiind nesemnificativă.   

Prețul mediu rezultat din contractele de vânzare-cumpărare este de 1.211 euro/mp, al doilea pe țară după sectorul 1 din București. În municipiul de pe Someș prețurile au variat între 863 și 1.367 euro/mp.

De ce vor oamenii o locuință la Cluj

“Oamenii se duc la București pentru că acolo șomajul este aproape zero și ai unde să lucrezi. La fel, ei vin la Cluj pentru universități, pentru locurile de muncă din zona tehnologiei informației. Orașul este aproape de Occident, un oraș cosmopolit. Vin pentru evenimentele culturale, atrage și infrastructura gen Sala Polivalentă – Cluj Arena.

Clujul are o cerere foarte mare de locuințe și constrângeri geografice pentru că nu există o zonă foarte întinsă de dezvoltare rezidențială. Anul trecut au fost vândute 5.641 de apartamente; la început se cumpărau în majoritate din surse proprii, în ultimii trei ani ponderea creditelor bancare din totalul tranzacțiilor a urcat de la 15 la 31%”,  relevă coordonatorul studiului, Adrian Vascu, senior partner al companiei de evaluare Veridio.

“Am înțeles că noul Cod Fiscal va stipula, de anul viitor, că ceea se strânge din impozitul pe venit la Cluj va rămâne aici, ceea ce este foarte bine. Atunci și contractele de închiriere se vor înregistra la primărie”, a menționat Victor Rădoi, șeful direcției taxe și impozite din municipalitatea clujeană.

Se îndesesc blocurile în cartierele consacrate

Perioada de expansiune imobiliară a condus la densificarea cartierelor consacrate ca Gheorgheni, Mărăști, A. Mureșanu, Zorilor, Gruia, Grigorescu, Mănăștur, Plopilor și căutarea unor zone mai puțin dense, propice pentru dezvoltare precum Câmpului, Bună Ziua, Europa, Plopilor Noi. Aceeași tendință se manifestă în Făget, Becaș, Borhanci și Sopor. 

Cluj-Napoca este al doilea oraș al României ca locuitori (320.000 în 2017, la care se adaugă 80.000 de studenți) și doar al patrulea ca mărime din țară (179 kmp).  Orașul este un centru de servicii informatice și de externalizare, fiind supranumit Silicon Valley al Europei, cele mai mari companii fiind Banca Transilvania, De'Longhi, Electrogrup, Farmec, Terapia, Endava, NTT Data, Arobs, Ducfarm.

Aici sunt prezente mai multe fonduri de investiții pentru susținerea de start-up-uri. Acesta are 31 de spitale, 11 universități, fiind inclus anul trecut în topul mondial Numbeo al orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai. Municipiul are 111 unități de cazare, cu o capacitate de 6.217 locuri, atrăgând anul trecut 470.000 de turiști (plus anual de 27%).

Clujul s-a clasat pe locul trei în clasamentul orașelor cu cel mai mare grad de siguranță din țară, cartierele Gruia și Grigorescu fiind considerate ca fiind printre cele mai sigure la nivel național. Sala Polivalentă este cea mai mare din România. 

Ghidul este realizat pe baza informațiilor colectate de primărie din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare, fiind la a cincea sa ediție. Acesta nu include zonele urbane dezvoltate în perioada de după 1990, Florești, Gilău, Baciu, Chinteni și Apahida, nefiind încadrate în limitele municipiului.

Top tranzacții pe cartiere

  1. Mănăștur                 88 mil. euro
  2. Centru                        81 mil. euro
  3. Gheorgheni             55 mil. euro
  4. Mărăști                     52 mil. euro
  5. Bună Ziua                39 mil. euro   
  6. A. Mureșanu          34 mil. euro
  7. Zorilor                       29 mil. euro
  8. Dâmbu Rotund     28 mil. euro
  9. Iris                                27 mil. euro
  10. Între Lacuri             26 mil. euro
Cele mai mari prețuri la apartamente 
  1. Gheorgheni              1.367 euro/mp
  2. Zorilor                         1.316 euro/mp
  3. Centru                         1.293 euro/mp
  4. Mărăști                       1.249 euro/mp
  5. Plopilor                       1.238 euro/mp
  6. Grigorescu                 1.238 euro/mp
  7. Între Lacuri                1.234 euro/mp
  8. Mănăștur                   1.210 euro/mp
  9. A. Mureșanu              1.198 euro/mp
  10. Sopor                            1.196 euro/mp
Extremele imobiliare ale Clujului
  • Cea mai tranzacționată stradă: Calea Mănăștur (24 mil. euro)
  • Cele mai puține tranzacții: Becaș
  • Luna de vârf: decembrie (71 mil. euro)
  • Cele mai vândute apartamente: 35-55 mp
  • Cele mai tranzacționate terenuri: 500-1.000 mp
  • Cea mai scumpă casă cumpărată: 0,6 mil. euro
  • Cel mai scump teren cumpărat: 1,1 mil. euro
Sursa: Primăria Cluj-Napoca, Veridio
Comenteaza