Cluj-Napoca este în topul vacanțelor cu avionul în România

Cluj-Napoca este în topul vacanțelor cu avionul în România

Orașele Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea marchează creșteri ale frecvențelor zborurilor efectuate cu chartere și apar în clasamentele excursiilor opționale rezervate la pachetele cu avionul.

Cel mai important touroperator dedicat litoralului românesc, Paradis Vacanţe de Vis, a înregistrat o creștere de 25% a rezervărilor față de aceeași perioadă a anului trecut, iar estimarea pentru întreg sezonul estival este de +28%.

„Mai multe hoteluri au introdus servicii și facilități suplimentare, precum animație și locuri de joacă. Excursiile de o zi (day trips) au devenit deja familiar turiștilor și din ce în ce mai mulți optează pentru 1-2 zile de astfel de excursii pe perioada vacanțelor pe litoral.

Turiștii beneficiază de transport cu autocarul, ghid pe tot parcursul excursiei, plimbare de 2-3 ore pe canale cu bărci mici care să permit intrarea pe canale mici cu flora și fauna bogată, prânz pescăresc. Sunt preluați și aduși din și în hotelurile unde sunt cazați”, declară Aurelian Marin, director general al Paradis.

Excursiile de o zi au devenit o modă

Cei mai mulți preferă hoteluri de 3*, urmate de cele de 4* și de 2*. Există o tendință de a achiziționa servicii mai complexe. Mulți nu mai cumpără doar simple pachete de cazare, cu mic dejun, ci pachete cu servicii de masă (demipensiune sau all inclusive). Ei achiziționează excursii opționale (day trips) încă de la rezervarea pachetelor de servicii și pachete cu avionul din Timișoara, Cluj și Oradea.

La pachetele turistice cu avionul a crescut frecvența zborurilor săptămânale față de 2017. În 2018 sunt operate din Timișoara trei zboruri (față de două anul trecut), trei zboruri din Cluj (față de două anul trecut) și două zboruri din Oradea (față de unul anul trecut). Sunt hoteluri care au inclus în oferta lor, gratuit pentru turiști, servicii suplimentare care nu țin de complexul turistic.

Mamaia, acaparată de familiști

Majoritatea turiștilor, în toate stațiunile - chiar și în Mamaia - sunt familiști. O particularitate aparte o deține Mamaia, care are și un număr semnificativ de tineri, cu precădere în weekend și în special în partea de nord a stațiunii. Topul stațiunilor pentru 2018 este Mamaia, Eforie Nord, Venus, Saturn, Jupiter, Cap Aurora, Eforie Sud. În acest sezon, pe litoral sunt peste 20 hoteluri în regim all inclusive, totalizând peste 6.000 de camere, iar tendința este crescătoare.

”Ritmul investițional de pe litoralul românesc este în creștere. Se tranzacționează multe hoteluri pe litoral, care vor intra în următorii doi ani într-un amplu proces de renovare, astfel încât litoralul va avea, în următorii 5 ani, în plus peste 20 de hoteluri noi complet renovate, cu servicii și facilități la standarde înalte. Majoritatea vor fi clasificate la 4*”, adaugă Aurelian Marin.

“Puiul” Untold aduce turiști pe litoral

O mare influență asupra litoralului o au evenimente precum Neversea sau Sun Waves. În 2017, Neversea, festival inițiat de creatorii Untold Cluj, a avut 150.000 de participanți iar în acest an se estimează că vor fi peste 200.000. Impactul este atât economic, cât și mediatic.

Sunt evenimente majore la care turiștii își doresc să vină și să participe. Se constată o creștere semnificativă a numărului de turiști străini în aceste perioade. La Festivalul Sun Waves au fost 10.000 de turiști străini, iar în nordul stațiunii Mamaia s-a vorbit majoritar în engleză. Multe hoteluri au avut, într-o proporție covârșitoare, în această perioadă, numai turiști străini.

La charterele sosite an de an din Israel se adaugă, anul acesta, și un zbor charter, cu 2 frecvențe săptămânale, din Estonia, pe ruta Talin – Constanța. De asemenea se constată o creștere a numărului de turiști străini din Polonia, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia și din Ungaria.

Tendințele sezonului estival

  • Cei mai mulți turiști preferă hoteluri de 3*, urmate de cele de 4* și de 2*

  • Topul stațiunilor pentru 2018 este condus de Mamaia, Eforie Nord și Venus

  • Creșterea numărului de străini din Israel, Estonia, Polonia, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Ungaria

Sursa: Paradis

Comenteaza