Cluj-Napoca, lider regional la start-up-uri deschise în 2023. Ce afaceri sunt preferate în România

Cluj-Napoca, lider regional la start-up-uri deschise în 2023. Ce afaceri sunt preferate în România
| Foto: Visit Cluj

Peste 10% din totalul firmelor noi-înființate în România în 2023 sunt la Cluj-Napoca.

Românii cu spirit antreprenorial sunt atrasi de tehnologie. 30% dintre PFA-urile nou-înfiinţate în perioada ianuarie-octombrie 2023 şi 26,6% dintre firme sunt cu profil IT, potrivit datelor StartCo. IT-ul este activitatea cu cea mai mare pondere și conduce detașat față de alte domenii de activitate.

IT-ul este preferat de antreprenori și freelanceri deopotrivă, iar acest cest lucru se datorează numărului mare de specialiști în domeniul IT și cererii de pe piață.

Multe firme se mai înființează și în  comerţul online (20,58% dintre firmele nou-înfiinţate şi 9,16% dintre PFA-uri), marketingul & consultanţa (11,32% dintre firmele nou-înfiinţate şi 12,79% dintre PFA-uri) şi învăţământul alternativ (7,54% dintre PFA-urile nou-înfiinţate).

Cluj-Napoca, lider regional la start-up-uri înființate în 2023

Potrivit statisticilor publicate de Registrul Comerțului, precum și datelor interne ale StartCo, București este orașul cu cele mai multe star-up-uri (40% dintre firmele nou înființate sunt în București). Urmează apoi Cluj-Napoca, unde se înființează aproximativ 10,75% din totalul firmelor din România, în timp ce Timișoara, alături de Iași și Brașov au împreună 12,3% din numărul firmelor nou-înființate.

Apetitul românilor pentru a avea propria afacere e cel mai ridicat în intervalul 35 - 44 de ani (27,5%), urmat de segmentul 45-54 (24%). Există, de asemenea, un număr considerabil de antreprenori care au între 25-34 de ani (20%), în timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au deschis 11% dintre firmele înfiinţate prin intermediul platformei amintite.

Conform sursei citate, firmele care deţin un abonament operaţional la bancă fac peste 82% din plăţi prin intermediul ordinelor de plată incluse nelimitat în abonament, iar restul de 18% prin intermediul uni card Business.

Comenteaza