Cluj-Napoca și-a dublat suprafața construită. Florești și Apahida îi calcă pe urme

Cluj-Napoca și-a dublat suprafața construită. Florești și Apahida îi calcă pe urme

Suprafețele construite din municipiul Cluj-Napoca au crescut de la 11,3 la 20,7% în ultimii 20 de ani, constată cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB), pe baza informațiilor obținute din satelit.

Un grup de cercetători ai Facultății de Geografie a UBB a publicat un articol în jurnalul academic Applied Sciences care descrie un studiu inovator ce analizează modul în care s-a dezvoltat zona metropolitană Cluj-Napoca din 2000 până în prezent, utilizând imagini obținute prin sateliți.

Bazat pe analiza integrată, prin indici de teledetecție, a zonelor construite pentru anii 2000, 2005, 2010, 2013, 2016 și 2019, studiul a identificat o dinamică puternică în ceea ce privește creșterea suprafețelor construite, atât în ani consecutivi, cât și pe întreaga perioadă vizată.

Analiza datelor cantitative obținute din exploatarea bazelor de date digitale, rezultate din implementarea modelului propus, evidențiază o dinamică foarte mare pentru întreaga perioada analizată (2000–2019) a teritoriului construit aferent comunelor Florești și Apahida.

"Această dinamică poate fi explicată prin amplasarea celor două unități teritoriale pe axa de dezvoltare est-vest a orașului, dictată de morfologia locului care constituie coridorul râului Someșul Mic. Pentru Cluj-Napoca se poate observa aceeași dinamică accentuată, realizându-se o creștere a suprafețelor construite de la 11,13% în 2000 la 20,07% în 2019, ceea ce reprezintă aproape o dublare în perioada analizată.

Dinamica accentuată a piețelor imobiliare din ultimii 20 de ani a determinat ca o mare parte a teritoriilor din imediata vecinătate a marilor centre urbane să își schimbe categoria de utilizare a terenului, într-un ritm accelerat. De cele mai multe ori, utilizarea terenului se modifică în funcție de cerințele pieței, terenurile predominant agricole fiind ocupate de construcții cu funcții rezidențiale sau industriale.

Identificarea acestor schimbări este o sarcină dificilă datorită eterogenității bazelor de date spațiale care provin din diferite proiecte de dezvoltare imobiliară, astfel încât determinarea și implementarea de noi metode de evaluare si monitorizare a schimbărilor modului de acoperire / utilizare a terenurilor sunt în prezent extrem de necesare”, au remarcat specialiștii de la UBB.

Metodele sunt structurate într-un model relativ complex, bazat pe teledetecție și tehnici de analiză spațială. Autorii cercetării sunt Bogdan-Eugen Dolean, Ștefan Bilașco, Dănuț Petrea, Ciprian Moldovan, Iuliu Vescan, Sanda Roșca și Ioan Fodorean. 

Comenteaza