Cluj vs. Timișoara. Cine-i „fruncea”? Ardelenii visează la prețurile apartamentelor din orașul de pe Bega, iar timișorenii oftează când privesc Clujul

Cluj vs. Timișoara. Cine-i „fruncea”? Ardelenii visează la prețurile apartamentelor din orașul de pe Bega, iar timișorenii oftează când privesc Clujul

„Duelul” Cluj-Napoca vs. Timișoara vine cu avantaje și dezavantaje de ambele părți, dar orașul de pe Bega se prezintă ceva mai accesibil față de capitala Transilvaniei.

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile cumpărătorilor și micilor investitori depășind inclusiv una dintre cele mai puternice piețe rezidențiale din România – Cluj-Napoca, potrivit unei platformei de imobiliare.

Clujenii visează la prețurile apartamentelor din Timișoara

„Există o competiție nedeclarată între locuitorii orașelor din Banat și Ardeal, inclusiv atunci când vorbim despre imobiliare. Paradoxal, dezvoltatorii și proprietarii timișoreni oftează uitându-se spre Cluj-Napoca. În egală măsură, cumpărătorii clujeni pot doar visa să obțină prețurile din Timișoara. Arădenii au un complex în fața Timișoarei, iar Oradea dorește să devină o alternativă mai ieftină și cu randamente mai bune pentru investitorii care iau în vizor Cluj-Napoca. Deși toate aceste orașe au multe în comun din punct de vedere economic, iar nivelul de trai este comparabil, există discrepanțe foarte mari pe piața rezidențială, cea mai evidentă în privința prețurilor. În Timișoara, unde se câștigă cel puțin la fel de bine ca în Cluj, apartamentele (cumulat segmentul nou cu cel vechi) sunt cu 43% mai ieftine, astfel încât la prețul mediu solicitat în Cluj-Napoca poți achiziționa o locuință premium”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

Iată, pe scurt, principalele caracteristici ale celor mai importante piețe rezidențiale din vestul țării la începutul lui 2024:

Potrivit sursei citate, Timișoara atrage cel mai mare interes din partea cumpărătorilor care vor să achiziționeze apartamente, depășind la acest capitol Cluj-Napoca. Prețurile se mențin ușor sub media națională, lucru rar întâlnit în cazul principalelor piețe rezidențiale din România, iar salariile ce pot fi câștigate pe plan local sunt chiar mai mari față de cele pe care le poți obține în Cluj-Napoca. Anul trecut, Timișul s-a clasat pe locul al patrulea în topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile, cu un pas în fața Clujului.

Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe apartamente din România

Cluj-Napoca nu este doar cel mai scump oraș din vestul țării pentru cei care vor să-și cumpere un apartament, ci și cel mai scump din România, iar prețurile continuă să crească. Anul 2024 abia a început, iar pragul de 2.600 euro/mp util a fost depășit, un record la nivel național. Vestea bună pentru locuitori este că aici găsești în continuare cele mai multe oportunități de angajare, după cele disponibile în București. Vestea proastă este că oferta de locuințe disponibile la nivelul pieței rezidențiale se restrânge tot mai mult, fapt ce poate duce la noi majorări ale prețurilor locuințelor în 2024.

Oradea avansează considerabil, iar prețurile solicitate pe plan local pentru apartamentele scoase la vânzare încep să rivalizeze cu cele din Timișoara, chiar dacă piața este mai restrânsă. Procentual, scumpirile le depășesc pe cele din Cluj-Napoca. Investițiile au fost semnificative pe plan local, iar autoritățile anticipează că vor avea bugete importante de cheltuit și în 2024.

Aproape 10.000 de potențiali cumpărători și-au căutat, luna trecută, un apartament în Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, conform platformei menționate.

Cluj-Napoca vs. Timișoara: Cine e „fruncea”?

Sursa citată mai arată că mai mulți cumpărători gravitează spre orașul de pe Bega în timp ce prețurile ating un nou record în Cluj

Apartamentele din Timișoara au atras, la începutul acestui an, cu 18% mai mulți cumpărători față de cele din Cluj-Napoca. Interesul pentru acestea ar putea fi motivat inclusiv de prețurile mult mai bune practicate în orașul de pe Bega.

Aproximativ 4.600 de potențiali cumpărători și-au căutat, în ianuarie, un apartament în Timișoara pe platforma menționată. În același interval, circa 3.900 de potențiali cumpărători și-au orientat căutările către apartamentele din Cluj-Napoca.

În medie, proprietarii și dezvoltatorii din Timișoara scot la vânzare apartamentele cu un preț de 1.518 euro/mp util, cu doar câțiva euro mai ridicat față de media națională care se situează în jurul valorii de 1.510 euro/mp util. La începutul anului trecut, cumpărătorii plăteau cu 4% mai puțin. 

Locuințele disponibile pe segmentul nou, deci finalizate după anul 2020, au înregistrat majorări mult mai semnificative ale prețurilor, cu circa 10%, în același interval de timp. Preț mediu solicitat, în cazul lor, ajunge la 1.795 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Cluj vs. Timișoara: Salarii mai mici în orașul de pe Someș, apartamente mult mai scumpe

Cumpărătorii care sunt interesați, în schimb, de locuințele din Cluj-Napoca trebuie să se aștepte să plătească mult mai mult pentru a le achiziționa. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile pe plan local este cel mai ridicat din întreaga țară, luna ianuarie marcând atingerea unui nou record. Acesta a ajuns la 2.640 euro/mp util, fiind astfel cu 10% peste nivelul înregistrat în perioada similară a lui 2023.

Cu toate că apartamentele situate în blocuri vechi se vând la prețuri mai mici decât cele aflate în clădiri construite după 2020, avansul apărut la nivelul prețurilor a fost în cazul lor mult mai consistent. 

Chiar dacă vedem prețuri mult mai mari în Cluj-Napoca față de Timișoara, locuitorii beneficiază și de unele avantaje. Circa 4.100 de locuri de muncă noi au fost disponibile pe plan local la începutul lui 2024, conform datelor eJobs. Găsim, astfel, aici cele mai multe noi oportunități de angajare, după cele existente în București. Județul Timiș, în schimb, se poziționează pe locul al cincilea în top, după Iași și Ilfov. 

Pe de altă parte, angajații din Timiș sunt mai bine plătiți față de cei din Cluj, câștigul lor mediu net lunar fiind al doilea cel mai mare din țară, după cel înregistrat în Capitală, arată cel mai nou raport Review & Trends lansat eJobs. Astfel, dacă un salariat din București obține, în medie, lunar 5.000 de lei, un angajat al unei firme cu sediul în Timiș câștigă 4.700 de lei. Salariații din Cluj se poziționează pe locul al treilea, cu un câștig mediu net lunar de 4.500 de lei.

Județul Timiș se menține cu un pas în fața Clujului și în privința tranzacțiilor care au ca obiect case, terenuri sau apartamente, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În 2023, au fost vândute 29.530 de imobile pe piața locală, județul fiind al patrulea la acest capitol din țară, după București, Ilfov și Brașov. Județul Cluj s-a aflat pe poziția a cincea în clasamentul național cu circa 29.330 de imobile vândute.

Chiar dacă piața rezidențială este mai restrânsă în Oradea, cererea se menține la un nivel bun, iar prețurile cresc accelerat ajungând să rivalizeze în ultima perioadă cu cele solicitate în Timișoara. Procentual, însă, scumpirile le depășesc pe cele întâlnite în Cluj-Napoca.

Comenteaza