Clujana s-a răzgândit. Nu mai cumpără S-Karp care intră în insolvență

Clujana s-a răzgândit. Nu mai cumpără S-Karp care intră în insolvență

Fondul de investiții ROCA a cerut declanșarea procedurii de insolvență la producătorul de încălțăminte S-Karp Brașov, prima companie pe care a preluat-o în portofoliu.

Insolvența este argumentată prin creșterea datoriilor și perspectiva incertă a viabilității business-ului, conform Profit. Pierderea ROCA în proiectul S-Karp se ridică la 2 milioane de euro. Insolvența este avansată și în contextul în care tranzacția de vânzare către Clujana, pregătită în ianuarie, nu a mai putut fi încheiată.

"Când a intrat în acționariatul S-Karp, ROCA a mizat pe conceptul Made in Romania, produse de încălțăminte de calitate la un preț competitiv, dar creșterea salariilor, majorarea prețului la utilități, productivitatea mai slabă ca în China sau ca în alte țări din Asia au condus la concluzia că nu mai putem continua și am luat decizia să cerem insolvența. Am analizat și alte alternative, dar niciuna nu avea perspectivă pozitivă, mai ales în contextul virusului Covid-19", a declarat Rudolf Vizental, CEO al ROCA Vizental.

Business-ul va fi comprimat foarte mult. Referitor la intenția Clujana privind S-Karp, care voia să cumpere pachetul deținut de ROCA, Vizental a afirmat că la adunarea acționarilor nu s-a mai prezentat niciun reprezentant al producătorului de încălțăminte din Cluj, controlat de Consiliul Județean.

S-Karp a avut afaceri de 4,2 milioane lei și o pierdere de 2,9 milioane în 2018. "Anul trecut, S-Karp a vândut încălțăminte de 1,2 milioane de euro, dar business-ul nu generează profit. În România nu merită să produci încălțăminte. O fac alții, în China, la un preț și calitate mult mai bune", a spus Vizental.

S-Karp a fost preluată sub control de ROCA în urmă cu aproape doi ani, respectiv 66% din acțiuni, iar restul participației a rămas în posesia lui Traian Jitaru. După preluarea de către ROCA, S-Karp a început extinderea în mall-uri. S-Karp are 10 magazine, dintre care unul la Cluj.

Comenteaza