Clujana ar putea cumpăra o fabrică de bocanci din Brașov

Clujana ar putea cumpăra o fabrică de bocanci din Brașov

Deși se află în insolvență, producătorul de încălțăminte din Cluj-Napoca se pregăteşte să preia pachetul majoritar de acțiuni deținut de Platforma ROCA la fabrica de încălțăminte S-Karp. Mișcarea va fi realizată doar cu acordul Consiliului Județean, conform informațiilor ZIUA de CLUJ.  

Clujana, fabrică de pielărie și încălțăminte aflată acum în reorganizare, ar putea cumpăra pachetul majoritar de acțiuni, de 66%, deținut de Platforma ROCA la S-Karp din Brașov, cu doar 1 euro, dar cu obligația de a respecta anumite condiții privind dezvoltarea activității acestei companii în următorii trei ani, conform Profit.

Insider S-Karp a fost prima companie preluată de ROCA, platformă creată de CITR, jucător pe piața de insolvențe, de Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, frații Pavăl, proprietarii Dedeman, și de producătorul de vagoane Astra Rail Industries din Arad, pentru restructurarea și dezvoltarea companiilor aflate în dificultate.

După preluarea de către ROCA, S-Karp a început extinderea în mall-uri. La acest moment, S-Karp, cu accent pe încălțămintea montană, are 10 magazine în țară, dintre care unul în Cluj.       

Compania a fost preluată de ROCA, aceasta fiind prima tranzacție a platformei. ROCA a preluat atunci 66% din acțiuni, iar restul participației a rămas în posesia lui Traian Jitaru. În această tranzacție, CITR este de ambele părți, fiind acționar al ROCA, dar și administrator judiciar al Clujana.  

Clujana este controlată de Consiliul Județean (CJ) Cluj, cu 93,4% din acțiuni, în acționariat fiind și SIF Oltenia, cu 1,2%. Clujana a intrat în insolvență în 2018, la cererea sa, având de achitat 16 milioane lei, majoritatea la fisc. Compania și-a stabilit deja planul de revenire pe piață, într-un context însă fabrica a fost scoasă la vânzare de fisc ca metodă de a recupera din datoriile bugetare.

Planul companiei este însă de a reveni pe piață, prin redimensionarea schemei de personal, dar și deschiderea unor noi magazine, vânzarea online și găsirea unui investitor, mizând pe brandul companiei. Fabrica de încălțăminte Clujana a fost înființată în 1911 de familia Renner. În anii '80, fabrica a ajuns cea mai mare de acest gen din estul Europei, cu 8.000 de angajați.

Decăderea a început după Revoluție, iar în 1999 a fost decisă închiderea operațională a fabricii. Administrarea a fost preluată în 2003 de CJ, care este acționar majoritar. După preluare, CJ a repornit producția, inițial în sistem lohn, apoi și cu producție proprie.

Comenteaza