Clujeanul de la Agricultură vrea să resusciteze fermele de familie

Clujeanul de la Agricultură vrea să resusciteze fermele de familie

Problema comercializării produselor realizate în fermele de familie poate fi rezolvată prin asociere și implicarea tinerilor, susține noul ministru clujean al agriculturii, Adrian Oros.

El a participat la Conferinţa Naţională “Ferma de familie în centrul viziunii agricole post-2020”, de la Sinaia, dintr-o serie organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) din cadrul Autorității de Management pentru PNDR. Ministrul a accentuat rolul economic și social al fermelor de familie şi a vorbit despre problemele acestora.

„Fermele de familie se confruntă cu problema pieței de desfacere, o problemă care poate fi rezolvată doar prin asociere. Este important să încurajăm tinerii, căutând acele soluţii pentru a le oferi acces la teren”, spune Oros.

La eveniment au mai participat Florian-Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniela Rebega, director adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR , Adela Ştefan, șef serviciu al Autorității de Management a PNDR, Claudiu Coadă, director adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Obiectivul nostru este de a consolida clasa de mijloc – ferma de familie - și de a susține dezvoltarea mediului rural. Ferma de familie este esența agriculturii din România”, a menționat secretarul de stat Emil Dumitru. Daniela Rebega a prezentat modul în care aceasta este susţinută în PNDR 2014-2020 şi principalele modificări vizate de Politica Agricolă Comună (PAC) de după 2020. 

Adela Ştefan a prezentat instrumentele financiare și cele de gestionare a riscurilor în agricultură. Având în vedere că din acest an fermierii români și alte categorii de beneficiari au acces la noi forme de sprijin finanțate din PNDR, reprezentantul AM a PNDR a menţionat că accesul la finanțare este esențial pentru modernizarea agriculturii și pentru dezvoltarea afacerilor și a spiritului antreprenorial în spațiul rural. 

Claudiu Coadă a susținut o prezentare referitoare la optimizarea implementării PNDR, iar Adrian Pintea a prezentat sprijinul financiar acordat fermierilor de către APIA prin măsurile gestionate din PNDR. Scopul conferinței a fost informarea asupra noii abordări a PAC și asupra impactului finanțărilor din PNDR 2014-2020.

Comenteaza