Clujenii curăţă fundul oceanelor. UTCN lucrează la un sistem robotic inteligent

Clujenii curăţă fundul oceanelor. UTCN lucrează la un sistem robotic inteligent

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lucrează, alături de alţi şapte parteneri europeni, la primul sistem robotic inteligent de curăţare a fundului oceanului.

Reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au făcut anunţul privind finalizarea primelor dispozitive de colectare a deşeurilor marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor şi spun că în curând vor putea începe testele de teren pentru sistemul robotic. Sistemul, denumit SeaClear, se bazează pe drone şi roboţi subacvatici şi nu presupune intervenţia omului. 

„Sistemul SeaClear va cuprinde un vas robotic de suprafaţă, doi roboţi subacvatici şi o dronă”, explică Lucian Buşoniu, coordonatorul echipei din România şi profesor la grupul de Robotică şi Control Neliniar al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), conform Mediafax. „Cel mai mic dintre cei doi roboţi scanează fundul mării cu o cameră şi un sonar. Astfel, el detectează locaţia şi tipul deşeurilor, folosind inteligenţa artificială pentru a face distincţia dintre deşeuri şi viaţa acvatică, cum ar fi peştii şi algele marine. Al doilea robot se deplasează la locaţiile deşeurilor, le apucă cu un dispozitiv de prindere, şi le depozitează într-un coş. Sistemul de prindere este proiectat cu orificii prin care peştii să poată scăpa cu uşurinţă dacă sunt prinşi accidental. În ape curate, drona poate căuta şi ea deşeuri din aer”.

Roboţii subacvatici vor fi antrenaţi să identifice şi să colecteze deşeurile. Echipa clujeană are un rol cheie în cadrul sistemului: construirea hărţii subacvatice, pe baza tuturor datelor provenite de la roboţii implicaţi. Acest lucru este necesar pentru identificarea locaţiei deşeurilor, astfel încât să poată fi culese ulterior.

Primele teste vor avea loc în Dubrovnik.

„Prima paşi ai proiectului au fost dezvoltarea şi adaptarea echipamentelor robotice”, precizează prof. Buşoniu. „Recent, au fost finalizate două componente esenţiale pentru colectarea deşeurilor: dispozitivul de prindere a deşeurilor, dezvoltat de partenerii germani de la Universitatea Tehnică din Munich, şi coşul de depozitare a deşeurilor, dezvoltat de o altă instituţie de cercetare germană, Fraunhofer Hamburg.” Primele teste ale componentelor vor avea loc în luna septembrie a acestui an, în zona de coastă a oraşului Dubrovnik, din Croaţia, una dintre cele mai populare destinaţii turistice europene.

Pe viitor, echipa UTCN se pregăteşte să înveţe robotul de observaţie să îşi croiască singur traseul spre deşeuri.

Comenteaza