Clujenii dau pe avion 113 euro ca să își facă Paștele acasă

Clujenii dau pe avion 113 euro ca să își facă Paștele acasă

Mai mult de jumătate dintre românii care vin acasă de sărbători au ca punct de plecare aeroporturi din Marea Britanie, Germania și Italia. Prețul mediu al biletului din Europa spre diferite aerogări din țară variază între 85 și 192 de euro, potrivit portalului de rezervări Vola.ro. 

În 2018 s-a înregistrat o creștere cu 30% a biletelor de avion în perioada Paștelui ce au avut ca destinație finală România, iar procentul se păstrează și în 2019. Din Marea Britanie vin 26% dintre rezervări, din Italia 16,9%, din Germania 12%, din Belgia, Franța, Spania 8-9%. 

Cel mai frecventat aeroport ca destinație din România este cel din Otopeni. Prețul mediu al unui bilet de avion spre București este de 163 euro / persoană. 20% dintre călători vin din Marea Britanie, 12% din Italia, 10% din Franța, 5% din Spania. Prețul mediu al unui bilet de avion spre Iași este de 192 euro/persoană, iar jumătate dintre pasageri ajung din Marea Britanie și Belgia. 

Pentru a călători la Cluj, prețul mediu al biletului de avion este de 113 euro. Peste 30% dintre călători vin din Marea Britanie, iar 25% zboară la Cluj de pe Otopeni. Pentru Bacău, prețul mediu al biletului de avion este de 171 euro (principalul punct de plecare fiind Marea Britanie) iar pentru Timișoara, de 85 euro (Otopeni fiind principalul aeroport sursă). 

Dacă în 2018 românii au plătit în medie 170 de euro spre destinații externe în perioada Paștelui, în 2019 prețul mediu a crescut la 180 de euro. Principalele destinații sunt orașe europene ca Londra, Paris, Barcelona, Madrid, Roma, Milano, dar și Grecia, datorită comunității de creștini ortodocși.

Au fost înregistrate și rezervări pentru destinații îndepărtate precum Dubai, SUA, Canada și Thailanda.  Numărul românilor care aleg ca punct de plecare sau sosire alte aeroporturi din țară este în creștere. Timișoara, Iași, Cluj dar și aeroporturi mai mici precum Craiova, Oradea și Sibiu vor înregistra trafic intensificat în perioada sărbătorilor.  

Deși numărul biletelor de avion disponibile este mai mic, iar prețurile mai mari cu până la 30%, românii preferă să rezerve biletele de avion pentru reîntoarcerea acasă pe ultima sută de metri. În 2018, cele mai multe rezervări au fost făcute chiar în Săptămâna Mare, înregistrându-se 10.000 de căutări pe zi. Recordul pentru căutările din primele două săptămâni ale lunii aprilie este de 20.000 pe zi.

Comenteaza