Clujenii de la ACI încep lucrările la gazoductul Ungheni – Chișinău

Clujenii de la ACI încep lucrările la gazoductul Ungheni – Chișinău

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (Transgaz) a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni - Chişinău, pentru cele şapte loturi ale investiţiei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 2 mai.

Transgaz derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în  2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a Transgaz.

Realizarea proiectului, declarat de interes naţional în Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua Ungheni - Chişinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iaşi - Chişinău.

"Transgaz acordă sprijin direct şi consistent societăţii Vestmoldtransgaz, pentru implementarea contractelor aflate în derulare şi atingerea obiectivului strategic asumat. Dispunem dispune de resursele necesare finalizării acestei investiţii, pentru a ne putea îndeplini angajamentele asumate", a declarat Ion Sterian, directorul General al Transgaz.

Vestmoldtransgaz a semnat, în 14 ianuarie, contractul de achiziţie lucrări cu ofertantul declarat câştigător, asocierea formată din Antrepriza Construcții Instalații (ACI) Cluj, Imsat Service şi Abcony Serv (România), evenimentul marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcţia gazoductului Ungheni - Chişinău şi implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea şi întreţinerea conductei de transport gaze naturale Iaşi - Chişinău.

Realizarea proiectului Ungheni - Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici.

Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi - Ungheni - Chişinău. Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi - Ungheni, a fost pusă în funcţiune în 2014. Prin ea pot fi transportate anual 1,5 miliarde mc de gaze naturale.

Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chişinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependenţei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie, implicit a consolidării securităţii energetice a ţării.

ACI Cluj se va ocupa de proiectul de interconectare Iași - Ungheni – Chișinău, faza a doua, în valoare de 38 de milioane de euro. Societatea clujeană este înființată pe baza antreprizei de construcții din cadrul Grupului de Șantiere Cluj, fondată în 1952.

În 1993, ACI s-a privatizat prin metoda MEBO, devenind astfel una dintre cele mai mari firme de contrucții din țară cu capital integral privat. Este deținută începând din 2003 de Ioan Așchilean, Horia Ciorcilă, Dorel Goia, Gicu Agenor Gânscă.

ACI a colaborat la contrucția mai multor obiective importante din țară (centrala nucleară de la Cernavodă) și din străinătate (Germania, Rusia, Egipt, Libia), dar și la realizarea unor lucrări reprezentative pentru județ (Cluj Arena). Societatea deține filiale ce desfășoară activități de construcții în Germania și Irak.

Compania deține la Cluj o bază de producție dotată cu stații de betoane, ateliere pentru producția industrială și un punct de exploatare produse de balastieră. ACI are în Dej o bază de producție cu stații de betoane și o stație de sortare produse de balastieră în comuna Bata.

Comenteaza