Clujenii de la minister desființează direcțiile agricole

Clujenii de la minister desființează direcțiile agricole

Fermierul Dorel Secară, consilierul noului ministru al agriculturii, clujeanul Adrian Oros, anunță că direcțiile agricole vor dispărea întrucât nu mai există nicăieri în Europa, în locul lor urmând să fie înființate camere agricole.

Acesta s-a aflat la o întrunire cu fermieri și angajați din cadrul instituțiilor statului de la Bistrița, conform Timp Online. ”Ministrul ține extrem de mult la realizarea unui lucru pe care noi ne străduim să îl facem de vreo 10-15 ani, camerele agricole. Nu trebuie să se supere pe mine cei care lucrează la stat în direcțiile agricole, dar în ultima perioadă rolul și implicarea lor au scăzut și nu din cauza lor, ci a sistemului.

Vă fac o mărturisire. Deși lucrez de 30 de ani în agricultura județului Cluj și sunt printre cei mai vechi fermieri de acolo, când am primit funcția aceasta de consilier și mi-a spus domnul ministru să merg la Direcția Agricolă Cluj mi-a fost foarte greu să o găsesc, mie, fermierului.

Atunci le-am spus celor de acolo cu care mă cunosc, cu o parte am fost coleg de facultate, că sunt două cauze: ori eu sunt un ignorant și nu am vrut să aflu unde e instituția asta, ori nu am avut nevoie de ea. Unii s-au supărat pe mine”, a spus Dorel Secară. El a menționat că în toată Europa funcționează astfel de camere agricole private și nicăieri nu mai există direcții agricole.

”În aceste camere agricole tot oameni lucrează, tot specialiști agricoli. În urmă cu 10 ani eu am participat la întocmirea proiectului acesta pe care PSD l-a introdus nu știu prin ce joc politic în Camera Deputaților. Foarte bine, noi îl susținem.

Când se va discuta despre normele de aplicare, acolo trebuie să ne impunem să facem acest proiect să fie în sprijinul fermierilor, nu în sprijinul unor pârghii politice, de dreapta sau de stânga. Vor fi conduse aceste camere de un președinte neretribuit, unul dintre cei mai reprezentativi și capabili fermieri din județ, vor fi 20-25 de oameni în funcție de mărimea județului în conducerile acestor camere.

Vor fi reprezentați toți fermierii de la asociații, cooperative, grupuri de acțiune locală, tineri fermieri, colegiul medicilor veterinari, din silvic, iar în aceste camere agricole vor lucra specialiști, ingineri, medici veterinari, horticultori, legumicultori, va fi nevoie și de personal care să întocmească actele, fiindcă rolul acestor camere este de a prelua toate sarcinile care, până acum, reveneau acestor instituții subordonate Ministerului Agriculturii. 1.800 de oameni lucrează numai în direcțiile agricole”, a spus Secară.

Acesta a mai spus că astfel de camere agricole vor fi create nu doar în reședințele de județ, ci în toate acele localități unde funcționează centre ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

”Dorința ministrului este ca oamenii care lucrează acum în sistem la stat să nu intre în panică fiindcă în aceste camere agricole vor lucra specialiști care să fie cât mai aproape de fermieri și să poată să le rezolve problemele”, a mai spus Dorel Secară.

Comenteaza