TCI va ridica un complex balnear de lux la 60 de kilometri de Cluj

TCI va ridica un complex balnear de lux la 60 de kilometri de Cluj

Asocierea dintre TCI Contractor General Cluj și Iasicon Iaşi va amenaja o bază de tratament şi agrement, cu centre de sănătate, recuperare şi bazine cu apă dulce şi sărată. Investiția este estimată la șase milioane de euro.

În perioada interbelică Ocna Mureş era a doua staţiune balneoclimaterică din România ca număr de turişti şi ca importanţă medicală. Au început lucrările care o vor transforma într-o perlă a României. Astfel oraşul care a fost zeci de ani pe harta turistică a României prin băile sărate revine în rândul staţiunilor balneare.

”Avem o sare foarte benefică pentru tratamentele neurologice şi reumatice periferice. Vor fi două bazine cu apă dulce, unul cu apă sărată, destul de mare, va fi saună umedă, saună uscată şi şase cabinete de tratament cu mai multe proceduri. Băile sunt gândite pentru 700 de oameni pe zi pe timp de vară şi pentru 400 pe timp de iarnă.

Este un parteneriat pe 10 ani cu consiliul judeţean, atât la construcţia băilor, cât şi la gestionarea de după. Se merge până la faza de declarare a staţiunii balneare şi promovarea pe viitor a acesteia. Saramura de la Ocna Mureş are cea mai mare puritate de sare, de 98%”, a spus primarul Silviu Vinţeler, conform Unirea.

Primăria a semnat contractul de 5,9 milioane de euro pentru revitalizarea băilor sărate, bani alocaţi de administraţia locală şi de CJ Alba, fiecare în procent de 50%. Licitaţia a fost câştigată de asocierea TCI – Iasicon.

Investiţia presupune construirea unui complex turistic cu spaţii cu destinaţii multiple, printre care bază de agrement, sală de fitness, restaurant, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, magazin de echipamente şi produse balneare şi cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii.

Obiectivul va avea o bază proprie de cură balneară, cu piscină de tratament, săli de consultaţii medicale şi masaj, spaţii pentru practicarea de activităţi sportive cu piscine exterioare, saune şi săli de gimnastică. Staţiunea va oferi mai multe servicii prin centrele de sănătate, recuperare, înfrumuseţare şi divertisment.

Baza de tratament şi agrement ar urma să fie terminată la începutul lui 2021, termenul de construire fiind de 30 de luni. Bazinele exterioare vor avea o suprafaţă de 1.700 mp, iar în jurul acestora vor fi amenajate spaţii verzi, unde se vor planta arbuşti şi tufişuri.

Investiţia se realizează ţinând cont de potenţialul balnear al apelor care se află în Ocna Mureş, iar baza de tratament va deservi atât locuitorii oraşului, zona limitrofă, cât şi potenţialii turişti. Baza de tratament şi de agrement va fi amenajată pe un teren ce are o suprafaţă de 10.000 mp.

Construcţia băilor a început în 1897, imediat după construirea Uzinei de Produse Solvay, cu implicarea directă a baronului Solvay şi a contelui Teleky. În 2002 baza de tratament a fost privatizată, iar în 2012 a dispărut fizic de pe harta oraşului.

Dintre factorii naturali de cură în Ocna Mureş sunt menţionaţi climatul tonic, apele minerale clorurate şi sodice din lacurile existente pe locurile vechilor saline. Băile sărate au avut, pentru tratamente medicale şi de recuperare specifice, instalaţii pentru aeroterapie, helioterapie, electroterapie şi băi calde cu apă minerală.

Societatea clujeană profilată pe lucrări de construcții a obținut 68 de contracte publice, prin licitație sau negociere directă, în special cu autorități locale și cu instituții din zona Transilvaniei (Cluj-Napoca, Zalău, Bistrița, Dej). Aceasta a înregistrat anul trecut afaceri de 36 de milioane de lei și un profit net de 1,1 milioane, cu 176 de angajați.

Printre asociații/ administratorii acesteia se regăsesc Laura Ene, Ștefan Oltean, Viorel Lăcătuș, conform portalului Termene.ro. Principalii competitori locali din Cluj erau ACI (9,5% din piață), ASA Cons (4,9%), Construcții Napoca (4,8%), TCI (4,4%), Elite Grup (3,2%).

Comenteaza