Clujenii, în top la Marea Neagră. Mamaia e dependentă de bucureşteni

Clujenii, în top la Marea Neagră. Mamaia e dependentă de bucureşteni
Turiştii din Cluj se află pe locul trei în clasamentul verii pe litoralul românesc, după cei din Bucureşti şi din Timişoara.

36% din turiştii care au ajuns în acest sezon pe litoralul românesc provin din capitală, în timp ce din judeţul Timiş sunt 5,2%, iar din judeţul Cluj - 5%, potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 32.000 de rezervări de portalul de profil litoralulromanesc.ro. În topul numărului de turişti la mare în perioada 1 mai - 30 iunie conducea detaşat Bucureştiul, cu 36% din total. 
 
Locul secund era ocupat de Timiş (5,24%), urmat de Cluj (4,96%), Prahova (3,98%), Argeş (3,8%), Iaşi (3,54%), Braşov cu 3,25%. Urmează judeţe cu ponderi între 2,2 şi 2% (Bacău, Dolj, Hunedoara), iar la finalul clasamentului se situează judeţele Tulcea (0,16%), Mehedinţi (0,34%) şi Sălaj (0,35%). Media sejurului este 4,4 zile pentru turiştii bucureşteni şi 5,2 zile pentru ceilalţi. 

Turiştii din Cluj vin mai rar şi stau mai mult
 
Sunt bucureşteni care vin chiar şi de cinci ori pe an la mare, în timp ce turiştii din ţară ajung o singură dată. Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani şi preferă nordul staţiunii Mamaia, cu hoteluri de calitate superioară, mai scumpe.

Tarifele din jumătatea de nord a staţiunii, începând cu zona Cazino, sunt mai mari cu cel puţin 15% faţă de cele din sudul acesteia şi cu până la 30% peste cele din sudul litoralului.  Cu cât turiştii locuiesc mai departe de litoral, cu atât creşte media sejurului. Timişorenii, clujenii, maramureşenii petrec sejururi la mare de 7-10 sau chiar 14 zile.

Mamaia nu rezistă fără bucureşteni

„Pe modelul actual de turism, litoralul, mai ales Mamaia, nu ar putea rezista fără turiştii din Bucureşti. Odată cu apariţia unui număr din ce în ce mai mare de locaţii all inclusive, care se adresează în special familiilor cu copii, se poate reduce dependenţa turismului de litoral de turistul bucureştean, însă nu se poate elimina. Nici nu este de dorit acest lucru. În general, turistul de Bucureşti este unul elevat, pretenţios, recurent, dispus să cheltuiască o sumă mai mare decât restul turiştilor pentru o noapte de cazare”, a declarat Ştefan Necula, directorul portalului.

Litoralul românesc se numără printre regiunile cele mai spectaculoase ale ţării, pe 245 km. Pe mai mult de jumătate din întinderea sa (163 km), din extremitatea nordică până aproape de Năvodari, este dominată de Delta Dunării şi de lacurile de coastă. Porţiunea de nisip fin se întinde din zona Capului Midia (Năvodari) şi până la Vama Veche (graniţa cu Bulgaria), pe 82 km.

Pe litoralul românesc soarele străluceşte 2.500 ore/an, similar cu plajele din Croaţia şi aproape cât pe coastele mediteraneene. Există 250.000 de locuri de cazare în hoteluri, vile, pensiuni în 12 staţiuni: Năvodari, Mamaia, Eforie Nord şi Sud, Techirghiol, Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adaugă 2 Mai şi Vama Veche, cu titlu neoficial.

Mai mulţi bani pentru vacanţă în 2017

Conform cercetării „Vacanța de vară 2017”, realizat de compania de consultanţă MKOR, românii care și-au planificat deja sejurul au un buget mărit cu 33%. Clasamentul preferințelor românilor cuprinde în proporții egale atât destinațiile turistice din România, cât și din afara țării. Mamaia rămâne în topul stațiunilor preferate de turiști, urmate de cele grecești și bulgărești. Românii care aleg vara această să meargă în vacanță sunt încântați în proporție de 20% de litoralul grecesc. 
 
Destinațiile pe care urmează să le viziteze sunt stațiuni aflate pe coastă, pe insule sau unii preferă chiar capitala, Atena. 2016 este considerat de către reprezentanții industriei de turism ca fiind cel mai bun dintre ultimii ani pentru litoralul românesc. 2017 se anunță unul mai profitabil. Respondenții au fost bărbați - 46%, femei - 54%, majoritatea din mediul urban. Eșantionul de 1.155 de respondenți este reprezentativ la nivel național, pe internet.

Comenteaza