Clujenii, în topul datornicilor la bănci

Clujenii, în topul datornicilor la bănci
Capitala Bucureşti, urmată de Cluj şi Constanţa conduc în topul judeţelor cu locuitorii cei mai îndatoraţi la bănci. Volumul total al cre­ditelor contractate în cele trei judeţe depăşeşte 47 de miliarde lei, adică 46% din totalul finanţărilor acordate de ban­cheri pe zona de retail, arată datele Băncii Naţionale Române. Aceeaşi ordine în clasament o regăsim şi în cazul depozitelor bancare.

Ierarhia judeţelor este realizată în funcţie de valoarea creditelor şi a depozitelor după 5 ani de criză. Astfel, potrivit datelor BNR, în luna august cei mai mai îndatoraţi erau locuitorii din Bucureşti, cu 38 de miliarde lei, urmaţi de clujeni, cu 4,9 miliarde, şi cei din Constanţa, cu 4,4 miliarde. În cazul economiilor, ordinea este acelaşi, doar cifrele diferă: Bucureşti - 36 de miliarde lei, Cluj - 5,1 miliarde şi Constanţa - 3,7 miliarde.


CEI MAI ÎNDATORAŢI ÎN 2013
SURSA: BNR

1. Bucureşti - 38 mld. lei
2. Cluj - mld. lei
3. Constanţa - mld. lei


CEI MAI STRÂNGĂTORI ÎN 2013
SURSA: BNR

1. Bucureşti - 36 mld. lei
2. Cluj - 5,1 mld. lei
3. Constanţa - mld. lei

Topul judeţelor cu cei mai îndatoraţi nu s-a schimbat faţă de acum 5 ani, când creditele în Bucureşti însumau 27,5 miliarde lei, în Cluj - 4,1 miliarde, iar în judeţul Constanţa - 4 miliarde. Cei mai economi în 2008 au fost locuitorii din Bucureşti, cu depozite de 16,3 miliarde de lei, Cluj - 2,1 miliarde şi Braşov - 1,4 miliarde.

CEI MAI ÎNDATORAŢI ÎN 2008
sursa: BNR

1. Bucureşti - 27,5 mld. lei
2. Cluj - 4,1 mld. lei
3. Constanţa 4 mld. lei

CEI MAI ECONOMI ÎN 2008
SURSA: BNR

1. Bucureşti - 16,3 mld. lei
2. Cluj - 2,1 mld. lei
3. Braşov - 1,4 mld. lei

Specialiştii au şi explicaţii pentru plasarea Clujului pe locul 2 după Capitală în topul datornicilor la bănci. "Dacă ne uităm la apetitul investiţional al clujenilor, se va vedea că foarte multe firme s-au deschis în timp, iniţiativa e multă, întotdeauna au fost pionieri în zonă", spune analistul economic Iosif Pop.

Analiştii economici atrag atenţia asupra pericolului financiar, în cazul în care datornicii nu vor mai putea plăti creditele. "Dacă în timp evoluţia aceasta şi raportul total între creanţe şi datorii raportate la populaţie evoluează în sensul în care apar multe dificultăţi în rambursarea sau administrarea lor, pooate fi un risc important financiar", spue analistul Emil Culda.

Potrivit specialiştilor, în judeţele fruntaşe în clasamentul datornicilor la bănci sunt cele mai multe afaceri noi, iar locuitorii au venituri mai mari, deci o capacitate de îndatorare mai mare.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza