Clujenii îşi aduc maşini japoneze din Europa

Clujenii îşi aduc maşini japoneze din Europa
Fabricile de pe continentul european vor compensa închiderea uzinelor din ţara afectată de cutremure şi tsunami, dau asigurări dealerii auto locali.

Uzinele auto din Europa îşi vor mări şi diversifica producţia pentru a reduce deficitul produs de închiderea fabricilor din statul asiatic aflat în dificultate, susţin dealerii auto de mărci japoneze. Aceştia dau asigurări că nu vor avea probleme de aprovizionare cu maşini precum Nissan, Toyota sau Honda.

"Până acum nu am primit nicio informare directă legată de sistarea producţiei de la Nissan, noi sperăm să nu fie afectată producţia. Oricum, Nissan are fabrici şi în Europa, şi în Coreea de Sud. În general, furnizorul depinde de nivelul de echipare al maşinii. Un Nissan X3 poate fi produs şi în Anglia, iar pentru un alt nivel de echipare vine din Japonia. În cazul unor probleme acolo, se va suplimenta producţia celorlalte fabrici, pentru a acoperi necesarul", ne-a declarat Călin Abrudan, director de vânzări al OTC Group, dealer local Nissan. Compania japoneză a anunţat închiderea a patru fabrici, inclusiv a uzinelor de producţie a motoarelor din Kanagawa şi Fukushima.

"Majoritatea modelelor Toyota comercializate aici sunt produse în Franţa, Germania, Turcia. Nu cred să aibă un efect direct asupra vânzărilor de la noi. În Japonia s-a întrerupt producţia pentru a se urma procedurile de siguranţă şi ca urmare a deciziei guvernului de a economisi energie", a precizat Teodor Andrei, director de vânzări Profi Auto, dealer Toyota pe piaţa clujeană. Grupul japonez a anunţat întreruperea producţiei la toate cele 12 fabrici din această ţară cel puţin până în 16 martie. Motivele invocate vizează prevenirea de accidente în cazul unei replici mai puternice a cutremurului de vineri. Decizia va genera o producţie redusă cu 40.000 de unităţi în acest an. Fabricile Toyota din Japonia au produs în ianuarie 234.000 automobile. Cele 12 uzine nipone deţin 38% din producţia întregului grup.

După cutremurul din 11 martie, mari producători industriali precum Toyota, Nissan, Subaru, Honda sau Sony şi-au suspendat activitatea în Japonia pentru revizii, pentru a preveni alte incidente sau pentru a economisi energie. Dacă la uzinele Toyota nu s-a înregistrat niciun incident în urma cutremurului, la Honda un angajat a murit, iar alţi 30 de salariaţi au fost răniţi. Subaru a închis vineri, pentru câteva ore, cinci fabrici din Japonia. Alţi producători mari niponi precum Mitsubishi, Yamaha şi Kawasaki nu au publicat nicio informaţie despre activitatea uzinelor.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile a informat că în România s-au vândut în ianuarie 220 de automobile marca Toyota, 174 de Suzuki, 80 de Mitsubishi, 77 de Nissan, 64 de Honda, 31 de Mazda şi şapte Subaru. La Cluj, înmatriculările de autoturisme au scăzut uşor în luna februarie a acestui an, dar se menţin la un nivel aproape dublu faţă de aceeaşi lună din 2010. Potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în februarie 2011 au fost înregistrate în judeţ 48 de autoturisme noi şi 722 de maşini rulate. În ianuarie erau înmatriculate 62 de automobile noi şi 1.300 second- hand.

 

 

Comenteaza