Clujenii lucrează la un generator de energie eoliană accesibil de pe telefon

Clujenii lucrează la un generator de energie eoliană accesibil de pe telefon

Compania clujeană Tapohub are un proiect de generator electric de energie eoliană şi solară accesibil de pe smartphone.

Startup-ul dezvoltă generatorul electric hibrid, destinat atât clienţilor rezidenţiali, cât şi celor industriali, investiția ce are nevoie de o finanţare de 300.000 de euro pentru a-şi dezvolta propria linie de producţie.

„Am făcut calcule şi vizăm fonduri de la guvern sau fonduri europene. Ne gândim şi la Startup Nation, dacă acest program va mai fi lansat în acest an. Am avut discuţii cu investitori, acum trebuie să intrăm în detalii. Ne interesează, în primă instanţă, să avem un spaţiu în care putem să transformăm prototipul într-un produs de serie“, a declarat fondatorul Adrian Pop, la ZF IT Generation.

Generatorul va putea fi controlat de la distanţă printr-o aplicaţie mobilă şi ulterior integrat şi în sisteme de tip smart home şi a fost proiectat ţinând cont de specificul local.

„Ne gândim la un sistem care să fie adaptat pieţei din România astfel că ne-am gândit din ce surse putem să generăm energia electrică, respectiv la vânt şi la energia solară. România stă bine atât la capitolul solar, cât şi la energia eoliană. Ne gândim la un sistem hibrid: sistem de panouri fotovoltaice şi generator eolian“.

Compania a găsit în Cluj foarte mulţi furnizori care pot realiza unele componente, iar astfel poate fi redus preţul produsului, fiind comparabil cu cel din China. Generatorul poate acoperi puteri de 600 de waţi până la 5,5 kilowaţi. Preţul pentru generator de 1 Kw va fi de 900 de euro.

Opt echipe de tineri până în 35 de ani s-au calificat pentru etapa următoare a programului european de pre-accelerare din zona energetică Danube Energy+. conform Green Report. Programul se adresează tinerilor cu idei inovatoare din domeniul energiei verzi, susținuți să își transforme proiectele în business-uri sustenabile.

Ca parte a programului, Asociația Centrul Startup Transilvania (ACST) a organizat o sesiune de pitching pentru cele opt echipe preselectate. Proiectul, cu o durată de trei ani, își propune să accelereze dezvoltarea unor startup-uri inovatoare în regiune care să contribuie la transformarea durabilă a sistemului energetic.

Adrian Pop și echipa Tapohub sunt în faza de testare, la Institutul Național de Cercetări Aerospațiale, a unui nou model de generator de energie eolioană de dimensiuni mici. Acesta a fost conceput pentru a fi utilizat în principal în agricultură, cu scopul de a reduce consumul de energie în irigarea culturilor.

Soluția poate avea și uz rezidențial. Înainte de sesiunea de prezentare, echipele au beneficiat de două săptămâni intensive de training, desfășurate online, care au inclus sesiuni de mentorat de business, cu accent pe dezvoltarea unui model de business, vânzări și pitching. ACST este partenerul Danube Energy+ în România.

Comenteaza