Clujenii, revoltați pe IKEA. “Nu avem în plan un magazin aici”
- Scris de Călin Poenaru
- 03 Apr 2021, 09:10
- Economie
- Ascultă știrea
Mutarea punctului de colectare a produselor IKEA din zona rurală în oraș a determinat o reacție de revoltă printre clujeni, contrară celei pe care mizează gigantul suedez. Aceștia așteaptă de 10 ani deschiderea unui magazin aici, însă compania nu pare dispusă să facă acum o asemenea investiție.
Mesajele de dezamăgire au venit în avalanșă. “Faceți orice, numai magazin nu deschideți”, “Cel mai bine ar fi să deschideți un magazin la Cluj, nu un punct de ridicare comenzi”, “Clujul e oraș mare, mă mir că nu aveți magazin și aici”, “Atât poate IKEA? Clujul poate mai mult”, “Dar un magazin? Undeva prin Apahida sau Gilău?”, “Ne tot amețiți cu punctele de colectare”, “Cum nu vreți voi să faceți bani mai mulți”, “Ar fi timpul să avem magazin IKEA la Cluj, al doilea ca mărime din țară”.
Reacțiile au continuat. „Până când nu deschid magazin aici, le urez succes” “E bine de știut, nu o să fie curând, acum se va deschide la Timișoara”, „Nici eu nu mai sunt curios. Dacă nu merită Clujul un magazin...”, “Ce sens are punctul ăsta de ridicare? Se poate comanda on-line, cu livrare acasă. Dar, mă rog, sunt și alte branduri”, “Eu îmi doresc IKEA în Cluj, nu online, București are două, aici, nimic”, ”Numai problema e că nu aveți stocuri...”, “Fără chiftele nu-i pont. Faceți magazin cu chiftele la Cluj!”, „Și atunci pentru noi cum va fi? De ce să plătești transportul când ridici produsul din punct de colectare aparțînând aceluiași magazin?”, “Cum de ce? Că e 39 de lei”, “Cică există un plan pentru magazin pe spațiul unde se află acum Oserul de mașini”.
Alți clujeni au fost mai vehemenți. “Nu mai sperăm la showroom IKEA la Cluj, dar în depozitul pe care îl aveți puteați amenaja un mic spațiu cu mostre de culori pentru mobila de bucătărie. E clar că nu ne respectați ca și clienți, pe noi, clujenii! “Am cumpărat o bucătărie, dotată cu tot de la IKEA, nu sunt mulțumită de calitatea palului sau ce o fi, atenție, foarte scump și proastă calitate! Montajul și proiectarea lasă de dorit, nu au în Cluj, numai neprofesioniști, Sunt foarte dezamăgită”.
“Eu am renunțat să cumpăr de la ei, de ceva vreme. Sunt în Cluj și împrejur câteva depozite de mobilă care aduc de dincolo niște produse interesante. Chiar dacă unele sunt mai scumpe față de IKEA, ai totuși experiență la față locului", „Momentan nici noi, cei din Cluj și cei din zonele adiacente care vin aici la cumpărături (adică mare parte din Transilvania) nu avem în plan să mai cumpărăm de la dvs. Văd că planurile dvs. în Transilvania vizează numai pădurile, nu și locuitorii”, “Să nu aștepți. E cea mai proastă marfă calitativ din Austria”.
„Momentan nu avem în plan acest lucru. Stai cu ochii pe pagina noastră de Facebook și pe site-ul nostru pentru a afla din timp toate noutățile”, le-au răspuns clujenilor interesați de un showroom reprezentanții IKEA România, în rețeaua de socializare.
Nou magazin, la 6 km de Timișoara
Compania se se pregătește să înceapă lucrările la cel de al treilea magazin al său din România, ce va fi ridicat pe un teren de 85.000 mp, la 6 km de Timișoara, conform Economica.net. Primarul comunei Dumbrăvița și-a dat acordul, în februarie, printr-un referat de aprobare a unui proiect de hotărâre asupra iniațivei pornite de compania acum patru ani. Potrivit certificatului de urbanism, centrul comercial va avea până la trei etaje, o suprafață de 27.000 mp, cu finalizare în 2022. IKEA operează acum două magazine, în București Băneasa și Pallady, și are o rețea de puncte click & collect în principalele orașe ale țării.
Centrul de colectare, mutat în mall
Concernul suedez a decis să își transfere în cartierul Gheorgheni centrul său zonal de ridicare a comenzilor, aflat inițial în Parcul Industrial Nervia din Apahida. Noul punct de ridicare din Iulius Mall este destinat solicitanților de produse din zonele Cluj-Napoca și limitrofă.
„Suntem convinși că deschiderea punctului de ridicare va îmbunătăți experiența de cumpărături, indiferent de modul în care clienții noștri aleg să interacționeze cu IKEA. Punctul de ridicare a comenzilor Cluj este un pas important în planul nostru de expansiune”, declara Violeta Neniță, market manager la IKEA România.
Dealerul de mobilier casnic a decis, în mai 2020, să își redeschidă punctul de colectare din Cluj, la două luni de la închiderea sa temporară preventivă. Alături de cele două magazine s-au redeschis atunci și centrele de colectare din Iași, Constanța, Timișoara. IKEA avea și un punct de planificare a bucătăriilor, în Vivo Center, închis între timp.
În perioada stării de urgență, IKEA a decis să suplimenteze subvenția guvernamentală acordată angajaților săi aflați în șomaj tehnic, astfel încât cei afectați de închiderea temporară a magazinelor din capitală au primit 90% din venitul lunar. Pentru angajații serviciilor e-commerce și livrare la domiciliu, compania a garantat salariul în procent de 100%, ca în perioadele obișnuite.
IKEA a anunțat în mod repetat că intenționează să își deschidă un magazin în zona Clujului, lucru care încă nu s-a concretizat, la fel ca și în cazul concurenților săi direcți Kika sau Moemax. Inițial clujenii se deplasau după produsele IKEA la București sau în Ungaria, iar apoi au început să le comande pe internet. Compania a fost fondată în Suedia, dar e deținută de o fundație olandeză, controlată de familia Kamprad.