Clujenii sunt în topul salariilor din companiile private

Clujenii sunt în topul salariilor din companiile private
Salariile din hoteluri au crescut cel mai mult, însă erau printre cele mai mici din România | Foto: Hotel Central

București – Ilfov, Timișoara și Cluj-Napoca sunt zonele din România unde angajații din mediul privat au cele mai mari salarii brute, potrivit studiului PayWell 2019.

Salariile brute în rândul companiilor private au crescut în medie cu 9,4% în acest an, potrivit studiului realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) România. Majorarea salarială raportată pentru 2019 depășește nivelul de 4,6%, estimat pentru acest an de către companiile respondente în ediția anterioară. Pentru 2020, companiile private anticipează o creștere medie a salariilor brute de 5,7%.

Cea mai mare creștere medie a salariilor în acest an, de 14%, a fost înregistrată de sectorul hotelier. Majorări peste media tuturor sectoarelor din sondaj au fost raportate de industrie (+11%), leasing (+10%), retail (+10%). Salariul mediu brut în rândul companiilor participante a urcat la 5.941 lei de la 5.428 lei, în 2018.

Există o tendință de creștere în ritm mai accelerat în rândul personalului necalificat sau puțin calificat (muncitori, operatori), în medie cu 10%. În comparație cu anii trecuți, când majorările la manageri au stagnat, în 2019 pozițiile de management operațional au avut o creștere de 13%, iar cele de top management, de 9%. La polul opus, cu 5%, se află personalul administrativ, tehnicienii și angajații cu puțină experiență.

“Majorarea salarială a fost superioară nivelului pe care îl prognozau anul trecut companiile incluse în Paywell, fiind influențată de deficitul de forță de muncă, de evoluția din sectorul public și de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorărilor cumulate de 50% din sectorul public, începând cu 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezintă în mare parte companii mijlocii și mari, și salariul mediu pe țară a coborât de la 1,4 la 1,1. Companiile private se confruntă cu o dublă presiune: din partea sectorului public mult mai atractiv pentru angajați, și a deficitului forței de muncă, acutizat”, a declarat Daniel Anghel, liderul serviciilor fiscale și juridice al PwC România.

Ca beneficii se află în top tichetele de masă, zilele suplimentare de concediu și bonusurile acordate cu diferite ocazii. Comparativ cu anii trecuți, cele mai mari creșteri de popularitate au fost înregistrate de gestionarea timpului (program flexibil, munca de acasă) și de beneficiile care țin de bunăstarea angajaților (închirierea de cărți, programe de sănătate).

”Angajații au început să aprecieze și alte beneficii în afara celor tradiționale. Sunt cerute mai mult facilitățile pentru transport, flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasă. Având în vedere că piața forței de muncă este mai competitivă, angajatorii sunt preocupați să dezvolte pachete diverse de beneficii și un mediu de lucru atractiv, pentru a fi preferați sau pentru a-și reține angajații. Atenția sporită acordată programelor de beneficii pentru diferențiere este un semn al sofisticării pieței muncii odată cu creșterea standardului de viață. Această tendință va continua în anii următori, cu potențial de accelerare dacă legislația fiscală va încuraja mai mult promovarea anumitor beneficia, care pot avea și impact social pozitiv: asigurări de sănătate, planuri de pensii”, a arătat Oana Munteanu, senior manager al PwC România.

Concluziile sondajului

• Cele mai mari salarii medii brute în 2019, în funcție de departamente, au fost raportate de cel de strategie, 12.220 lei, juridic, 11.026 lei și IT, 10.769 lei.
• București conduce în topul câștigurilor, cu un salariu mediu aproape dublu față de Muntenia.
• Pe județe, top cinci PayWell este format de București - Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov și Iași.
• Cele mai mari creșteri de salarii în 2020 sunt estimate pentru retail (7,42%), sectorul farmaceutic (6,3%) și bancar (4,73%).

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2019 a fost realizat pe un eșantion de 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier și analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare. Acesta conţine analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante.

Partea calitativă a raportului PayWell conţine informaţii privitoare la politicile de remunerare: creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile, precum şi analiza unui număr de beneficii extrasalariale oferite de către angajatori. Rețeaua PwC este prezentă în 158 de țări cu 276.000 de profesioniști în domeniile audit, consultanță fiscală și pentru afaceri.

Comenteaza