Clujul a deschis apetitul de investiții pe o rază de 50 km

Clujul a deschis apetitul de investiții pe o rază de 50 km

Județul Cluj a devenit un exemplu de urmat în dezvoltarea economică și imobiliară a zonei, interesul companiilor extinzându-se pe o rază de 50 km de “capitala Transilvaniei”, conform experților imobiliari.

Un teren de 26 ha, cu titlu de parc industrial, a fost scos la vânzare în orașul Ocna Mureș, potrivit companiei de consultanță CBRE. Acesta este situat pe amplasamentul fostei uzine de sodă. În vecinătate se află în construcție cea mai nouă bază de tratament cu băi sărate, care va fi finalizată anul viitor, unde va fi amenajată și o zonă de agrement.

“Este o alternativă competitivă din punct de vedere investițional față de orașe precum Turda, Cluj-Napoca sau Târgu-Mureș, având în vedere localizarea la doar 8 km distanță față de nodul rutier Unirea al Autostrăzii 10 și la 50 km față de Cluj-Napoca, infrastructura existentă și utilitățile disponibile”, a explică Valentin Popescu, senior consultant în CBRE România.

CBRE negociază cu mai mulți operatori din sectorul retail.

„Lipsa unei oferte de retail modern forțează locuitorii din oraș și din vecinătate să meargă la cumpărături în Cluj, Turda și chiar Alba Iulia. Ocna-Mureș se bucură de o forță de muncă specializată, aceasta fiind unul dintre atuurile proiectului. Atragerea unei investiții si în sectorul de retail va determina locuitorii să nu se mai deplaseze către alte orașe”, consideră Ion Dinu, expert în cadrul companiei.

În prima jumătate a anului, pe piața din România au fost tranzacționați 1 milion mp de terenuri, doar 33% din această suprafață situându-se în București, potrivit CBRE Research. Investitorii au fost interesați de terenuri pentru dezvoltări de tip industrial (49% din suprafața tranzacționată) și de retail (45% din suprafața totală).

La nivel național, dezvoltatorii de retail au investit 45 de milioane de euro în cumpărarea unei suprafețe de 460.000 mp, cea mai reprezentativă tranzacție fiind achiziția de către Auchan a 220.000 mp în orașul Reșița (Caraș Severin). În sectorul industrial, printre cele mai importante tranzacții se numără  achiziția a 12 ha în Craiova de către compania Element Industrial.

Unul dintre dezvoltatorii importanți aflați pe piața locală, VGP, a ales un teren de 20 ha poziționat la intersecția Centurii Capitalei cu Autostrada 3. Până la finalul anului sunt așteptate să fie încheiate mai multe tranzacții cu terenuri pentru industrial de mari dimensiuni, de peste 10 ha, potrivit CBRE Research.

CBRE Group, cu sediul central în SUA, este cea mai mare companie de consultanță din lume, pe baza veniturilor din 2018. Compania are 90.000 de angajați și deservește proprietari și chiriași prin intermediul celor 480 de birouri din întreaga lume.

Comenteaza