Clujul a pierdut la bursă 111 milioane de euro

Clujul a pierdut la bursă 111 milioane de euro
Criza continuă pe piaţa de capital: acţiunile companiilor clujene de pe Bursa din Bucureşti au scăzut din cotaţii cu o jumătate de miliard de lei în 2010.
An greu pentru societăţile din Cluj cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB): cotaţiile titlurilor au scăzut cu 477 de milioane de lei. Acestea au încercat să compenseze devalorizarea generată în principal de criza globală şi de incertitudinea politică din România prin dividende sau acţiuni gratuite.

Broker, Transilvania Construcţii şi Carbochim au avut o evoluţie favorabilă în 2010. În condiţiile în care majoritatea investitorilor s-au orientat către companiile stabile, puţinele companii clujene care au înregistrat o evoluţie pozitivă au reuşit graţie rezultatelor bune avute. De la începutul anului titlurile Broker au înregistrat un avans de 35%. Potrivit specialiştilor, evoluţia se explică prin rezultatele companiei. După primele nouă luni cifra de afaceri a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009, ajungând la 2,6 milioane de lei. Profitul net s-a majorat cu 27% faţă de 2009, până la 6,3 milioane. “Remarcăm evoluţia rezultatului din operaţiuni financiare, unul pozitiv la nouă luni, 9,5 milioane de lei. La polul opus, compania continuă să funcţioneze pe pierderi din exploatare, de 3,2 milioane de lei la nouă luni, în contextul menţinerii unor condiţii extrem de dificile la nivelul pieţei interne de capital, caracterizată prin nivel foarte redus de lichiditate, la cote de avarie”, observă Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.

Potrivit unui top realizat de The Money Channel, BRK figurează pe poziţia a şaptea în rândul celor mai bune 10 companii de la BVB. Transilvania Construcţii a ajuns, de la începutul anului, la o creştere de 13%. Brokerii pun evoluţia pe seama redresării afacerilor companiei în 2010, după ce în 2009 a consemnat un declin al acestora cu 51% faţă de 2008, precum şi pe volumul mic al tranzacţiilor. În primele nouă luni cifra de afaceri a constructorului clujean a crescut cu 54% faţă de 2009. Rezultatul din exploatare a scăzut în primele nouă luni cu 22%, dar cel din operaţiuni financiare s-a îmbunătăţit, astfel încât după nouă luni a ajuns la un profit net de 49.000 de lei. “Transilvania Construcţii, Prodvinalco sau Carbochim sunt companii mici, cu un număr mic de acţiuni tranzacţionate. Orice tranzacţie influenţează imediat preţul acţiunilor acestor companii. Se poate investi sau specula pe aceste titluri, însă este nevoie de foarte multe date, iar numărul tranzacţiilor rămâne foarte redus”, explică Bogdan Gherghe, broker la Tradeville.

În rândul companiilor care au cunoscut o depreciere a valorii titlurilor se află Armătura (-8%), Felinvest (-16%), Banca Transilvania (-26%), Prodvinalco (-26%), în timp ce acţiunile Carbochim a crescut cu 13%. “Titlurile TLV au avut o creştere în prima parte a anului, sub influenţa speculaţiilor privind o posibilă preluare din partea unei bănci străine. Ulterior, infirmarea zvonurilor şi amânarea majorării de capital prevăzute, după procesul cu SIF Banat Crişana, au dus la o corecţie a preţurilor. Rezultatele băncii la nouă luni au fost mai bune, însă nu spectaculoase. Procedura majorării de capital prin distribuirea de acţiuni către angajaţi a avut un efect tehnic, ducând la o scădere a preţului acţiunilor”, a menţionat Gherghe. TLV a obţinut în primele nouă luni o creştere cu 44% a profitului net, până la 69,7 milioane de lei. “Câtă vreme riscurile din plan macroeconomic intern şi internaţional nu se vor ameliora, este greu de afirmat dacă titlurile TLV ar putea consemna o evoluţie favorabilă. O stabilizare a climatului macroeconomic ar aduce după sine o stabilizare a indicatorilor din sectorul financiar/bancar şi ar determina o creştere a titlurilor TLV”, crede Rădulescu.

Premii de criză: dividende şi “gratuite”

Banca Transilvania a reluat în acest an acordarea de acţiuni gratuite din profitul realizat în 2009, după un an de pauză. Practic, acţionarii au avut un câştig de 25%, care a anulat astfel deprecierea de la BVB. Aceştia au putut cumpăra acţiuni la un preţ mai mic decât cel de piaţă, ca şi angajaţii, printr-un program de fidelizare. Prodvinalco a acordat dividende în valoare de 4,5 milioane de lei, a doua oară în ultimii şapte ani. La Transilvania Construcţii, acţionarii au primit câte o acţiune la fiecare trei deţinute.


Comenteaza