Clujul a primit 3,4 miliarde de lei de la Uniunea Europeană

Clujul a primit 3,4 miliarde de lei de la Uniunea Europeană

Județul Cluj beneficiază de 411 proiecte cu fonduri europene aprobate în perioada 2014-2020, în valoare de 3,4 miliarde de lei. Până acum România a absorbit sub jumătate dintre fondurile alocate de Europa.

Din cele 31 de miliarde de euro fonduri structurale alocate pentru acest interval de către Comisia Europeană, țara noastră a luat doar 11,6 miliarde până în ianuarie 2020, având o rată a absorbţiei de 38%, sub media europeană de 41%, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

„Dacă nu vom atinge 90% rată de absorbţie până la finele anului, va fi un eşec pentru guvern. Dacă nu se va ţine cont de eliminarea piedicilor în atragerea de fonduri, precum birocraţia excesivă, o să consemnăm undeva la 70% absorbţie la final de an, aproape la nivelul exerciţiului financiar anterior, 2007-2013“, spune Petru Luhan, consultant pe fonduri europene.

În primii doi ani din actualul exerciţiu financiar ministerele competente nu au acordat acreditări pentru a se putea începe procedura de atragere de fonduri UE, iar birocraţia excesivă este un impediment. De multe ori evaluarea unui proiect durează un an. Dacă banii de la UE nu vin, consecinţele sunt: structura deficitului bugetar se va schimba, iar investiţiile vor rămâne pe hârtie.

În clasamentul judeţelor din România care au obţinut cele mai mari finanţări ale contractelor semnate în exerciţiul financiar 2014-2020, Ilfov se situează pe primul loc cu o valoare totală a contractelor semnate de 10,4 miliarde lei, cu 7 miliarde finanţare UE, conform ZF.

Acesta este urmat de municipiul Bucureşti, cu 312 contracte semnate și o finanţare UE de 5 miliarde. Pe trei se află Constanţa, cu finanţare UE de 4,3 miliarde și 236 contracte semnate. Următoarele locuri sunt ocupate de Cluj, 3,4 miliarde finanţare UE, cu 411 contracte, şi Dolj, cu finanţări de 2,7 miliarde și 233 contracte.

Deşi nu se regăsesc pe primele locuri în clasamentul judeţelor cu cele mai mari finanţări ale contractelor semnate, sunt judeţe care au reuşit să atragă finanţări de peste 1 miliard de lei precum Timiş (1,7 mld. lei), Tulcea (1,8 mld. lei), Bihor (1,7 mld. lei), Galaţi (1,6 mld. lei) şi Iaşi (1,4 mld. lei).

Cele mai mari finanţări UE către România s-au dus către Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, 4,8 miliarde de euro, urmat de Programul Operaţional Infrastructură Mare, 2,7 miliarde. Bulgaria are aceeaşi rată de absorbţie ca România, de 38%, Ungaria are 43%. La nivel regional, Polonia, 43%, şi Cehia, cu 40%, sunt peste România în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene.

Comenteaza