Clujul ajunge din spate Barcelona! Ce spun specialiștii despre „competiția" dintre capitala Transilvaniei și orașul catalan

Clujul ajunge din spate Barcelona! Ce spun specialiștii despre „competiția" dintre capitala Transilvaniei și orașul catalan

Cluj-Napoca își măsoară forțele cu Barcelona. Capitala Transilvaniei este cea mai dinamică zonă metropolitană din UE, iar Produsul Intern Brut (PIB) este foarte aproape de cel al metropolei de pe Coasta mediteranei.

Cluj-Napoca ocupă prima poziție în clasamentul celor mai dinamice zone metropolitane din Uniunea Europeană (UE) în perioada 2000-2018, cu o creştere medie de aproximativ 9%.

Orașul de pe Someș vine tare din spate și, spun specialiștii, PIB-ul pe cap de locuitor al Clujului se apropie vertiginos de cel al orașului catalan. „Cluj-Napoca este în momentul de faţă cu doar circa 20% sub PIB-ul pe locuitor al Barcelonei, mai are puţin şi prinde din urmă Barcelona“, a declarat Silviu Pop, head of research, Colliers International România pentru ZF.

Referitor la clasamentul celor mai dinamice zone metropolitane din UE, specialistul a mai adăugat că „în top 10 sunt în g­e­ne­ral aproape numai oraşe din România, sunt puţine oraşe din alte ţări UE care sunt aici“.

Reprezentantul Collier International menționează totodată și că orașul Cluj-Napoca are o economie mixtă și o zonă a serviciilor de business foarte puternic dezvoltat.

Cluj-Napoca avea în 2018 un PIB-PPS de 45.486 de euro, comparativ cu media UE-27, de 30.200 de euro. Este orașul cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană și ponderea cea mai mare de programatori în forța de muncă între orașele din Europa, este sediul celei mai mari bănci românești, și are cea mai bună calitate a vieții între orașele din România. Este esenșial pentru Cluj să se racordeze în anii următori la piața americană și să dezvolte și consolideze relații cu universitățile de top și firmele inovative din SUA, potrivit urbanizehub.ro.

 

Comenteaza