Clujul antreprenoarelor. Județ de top în business-ul feminin

Clujul antreprenoarelor. Județ de top în business-ul feminin
Antreprenoarele din business-ul românesc speculează domeniile de nișă | Foto: CONAF

Județele Cluj, Timiş, Constanţa și Iaşi se aflau între primele cinci locuri într-un clasament național al celor mai multe femei de business dominat de regiunea Bucureşti-Ilfov.

Numărul femeilor de business din România se ridica la 675.000 anul trecut, în creştere de la 588.552 în 2014, potrivit unui studiu comandat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi realizat de compania de consultanţă Frames. 508.312 de femei au calitatea de acţionar sau asociat în cadrul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale.

Femeile antreprenor reprezintă 38% din totalul oamenilor de afaceri din ţara noastră. În business-ul românesc activează 22.000 de femei patron, faţă de 26.000 în 2014. Peste 50% dintre antreprenoare au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, studii superioare, experienţă şi expertiză.

Cele mai mari salarii încasate de femei ajung la 5.600 de lei, în domeniul informaţii şi comunicaţii, urmate de cele din administraţia publică şi apărare, unde ele câştigă 5.500 de lei şi industria extractivă, în care sunt remunerate cu 5.400 de lei.

Câştigul mediu brut lunar este de puţin peste 3.000 de lei, mai mic decât în cazul bărbaţilor. După câţiva ani petrecuţi în calitate de salariat, multe femei au făcut pasul către antreprenoriat în domeniul de activitate în care au activat, dar în segmente de nişă, profitând de potenţialul unor piețe insuficient de atractive pentru bărbaţi.

Inteligente, bine calificate şi cu o putere însemnată de adaptare şi sinteză, româncele au ajuns să reprezinte factorii cheie în multe domenii de activitate, de la servicii şi administraţie publică, la comunicaţii, comerţ şi industrie.

Comenteaza