Clujul are cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est

Clujul are cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est

Banca Transilvania (BT) Cluj a înlocuit Banca Comercială Română (BCR) la vârful ierarhiei în funcție de active a celor mai mari bănci din Europa de Sud-Est (SEE).  

BCR a căzut pe locul trei, în comparație cu 2017, iar Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) este a patra bancă din regiune în ceea ce privește activele totale din 2018 în TOP 100 Bănci SEE, realizat de platforma de informații de business SeeNews.

Profitul BCR a urcat la 331 de milioane de euro, pe fondul creșterii afacerii, a performanței operaționale îmbunătățite și a costului net al recuperării riscurilor. Venitul net operațional al BRD a crescut cu 13%, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 16,5%, determinat de creșterea solidă a volumului.

Primele cinci bănci din SEE au reprezentat 25% din activele totale ale primilor 100 de creditori din regiune, deoarece sectorul a continuat să se consolideze. În afară de Societe Generale și OTP (Ungaria), alte bănci străine cu operațiuni importante din regiune sunt UniCredit (Italia), Erste și Raiffeisen (Austria).

Profitul net combinat al primilor 100 de creditori pe active în regiune a crescut la 4,3 miliarde de euro în 2018, în urcare cu 24% față de anul trecut. Numărul băncilor cu pierderi din rândul primelor 100 a scăzut la doar patru din 10.

VEZI Cea mai bună investiție la sfârșit de primăvară

Cu toate acestea, activele totale ale celor mai mari bănci din regiune au crescut doar marginal. Activele combinate ale celor mai importante 100 de bănci din SEE au totalizat 279 de miliarde de euro, în creștere cu doar 1,45% față de 275 de miliarde în anul precedent.

Activele agregate ale sistemelor bancare din SEE s-au majorat cu 5,5% față de anul precedent, la 312 miliarde de euro, deoarece creșterea anuală s-a accelerat, de la 4,1% în 2017. Cea mai rapidă expansiune a fost înregistrată în Serbia (12,2%), Moldova (9,8%) și Macedonia de Nord (9,3%).

În 2018, creditele sectorului bancar pe o bază netă au crescut cu 5,7% față de anul precedent la 191,4 miliarde de euro. Aceasta a reflectat cererea de credit crescândă a sectorului privat într-un mediu în scădere a ratei dobânzii, creșterea ocupării forței de muncă și a veniturilor.

Băncile din SEE au facilitat, în medie, standardele de creditare pe segmente în încercarea de a emite noi împrumuturi și de a compensa veniturile în scădere din diferența dintre rata dobânzii în scădere și cea a depozitelor. Un alt factor important pentru creșterea netă a creditelor a fost scăderea deprecierii activelor.

Top 100 Băncii SEE este un clasament al celor mai mari bănci din regiune în ceea ce privește totalul activelor din bilanțurile neconsolidate din 2018. Pentru a permite compararea, toate monedele locale au fost convertite în euro. Până în prezent, nu au publicat cifre sau au publicat date parțiale 15 bănci, neincluse în subclasamente.

Topul cuprinde 11 piețe din SEE: Albania, Bosnia - Herțegovina, Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova, Slovenia, Serbia, România, Muntenegru, Croația. SeeNews este editorul clasament anual al afacerilor pentru cele mai mari companii din SEE.

Top 100 Bănci SEE
(total active, 2018)


1. Banca Transilvania (România) 15,8 mld.
2. Zagrebacka Banka (Croația) 15,2 mld.
3. BCR (România) 14,5 mld. euro
4. BRD (România) 11,5 mld. euro
5. Privredna Banka (Croația) 11,1 mld.
6. UniCredit Bubank (Bulgaria) 9,9 mld.
7. UniCredit Bank (România) 8,9 mld.
8. Nova Ljubljanska (Slovenia) 8,8 mld.
9. Raiffeisen Bank (România) 8,5 mld.
10. Erste Bank (Croația) 8,2 mld.

Sursa: SeeNews

Comenteaza