Clujul are cea mai profitabilă bancă din România. Vezi TOPUL NAȚIONAL

Clujul are cea mai profitabilă bancă din România. Vezi TOPUL NAȚIONAL
Băncile de pe podium au cumulat profituri de 3 miliarde de lei, reprezentând peste două treimi din câştigul întregului sistem bancar din România.

Banca Transilvania (BT) Cluj şi-a păstrat anul trecut poziţia de lider în topul celor mai mari profituri de pe piaţa bancară românească, întocmit de ZF.ro, fiind urmată în clasament de BCR şi de BRD-Societe Generale. Pe locul patru în topul câşti­gu­ri­lor s-a plasat ING Bank, iar următoarele do­uă po­ziţii au fost ocupate de Raiffeisen şi de UniCredit.

Cele mai mari trei bănci de pe piaţa locală au obţinut împreună profituri de 3 miliarde de lei, reprezentând mai mult de două treimi din câştigul raportat pentru întregul sistem bancar românesc. Profiturile cumulate ale celor şase bănci mari care au raportat rezultatele financiare pentru 2016 au depăşit 4 miliarde de lei.

BT, care a urcat anul trecut pe locul doi în topul după active, a raportat pentru 2016 cel mai mare profit net din sistemul bancar românesc, de 1,2 miliarde de lei. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut anul trecut un profit net de 1,04 miliarde de lei, iar BRD a înregistrat un profit net de 728 de milioane de lei, cel mai bun rezultat anual de după 2009.

Pe locul patru în top a avansat anul ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, bifând un profit net de 474 de milioane de lei. Raiffeisen România a avut un câştig net de 100 de milioane de euro (450 de milioane de lei), în timp ce grupul italian UniCredit a obţinut din operaţiunile băncii din România un profit de 260 de milioane de lei.

Câştigul net la nivelul întregului sistem bancar a fost în 2016 de aproape 4,3 miliarde de lei, al doi­lea profit anual de după izbucnirea crizei economice. 27 de bănci au raportat profituri pentru anul trecut, totalul câştigurilor ajungând la 4,7 miliarde de lei, în timp ce 10 instituţii de credit au fost pe pierdere, în sumă cumulată de 450 de milioane de lei.

 

Top profituri bancare 2016

 

1. BT.......................1,2 mld. lei

2. BCR.....................1,0 mld. lei

3. BRD.....................0,7 mld. lei

4. ING......................0,4 mld. lei

5. UniCredit..............0,2 mld. lei

Sursa: ZF

Comenteaza