Clujul are cel mai scump transport public din România

Clujul are cel mai scump transport public din România
Clujul are cel mai scump transport public din România
Clujul are cel mai scump transport public din România
Clujul are cel mai scump transport public din România

Municipiul Cluj-Napoca are cel mai scump bilet lunar pentru transportul public din țara noastră, calculat la 138 de lei.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Din 10 orașe, locul 1 pentru cel mai scump bilet de transport îi revine Clujului, unde prețul pentru biletul lunar ajunge la 138 de lei, conform analiștilor de la Picodi. Acest lucru poate fi motivat prin faptul că orașul este unul dintre cele mai asaltate de turiști din țară. Pe locul 2 în clasament se află Constanța, unde prețul biletului ajunge la 125 de lei pe lună. Iar locul 3 este ocupat de Ploiești, cu prețul de 122 de lei.

Un caz interesant îl reprezintă Bucureștiul, unde prețul biletului lunar este reprezentat de suma biletelor lunare pentru transportul cu tramvaiul, troleibuzul și metroul. Deși în capitala României nu se poate achiziționa un bilet lunar, care să permită călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport în comun, Bucureștiul se află abia pe locul 4 în topul orașelor românești cu cele mai scumpe bilete. 

Cel mai ieftin bilet îl au locuitorii din Oradea și Craiova, cu prețurile de 80 lei, respectiv 65 lei. Traficul și poluarea aerului sunt printre principalele probleme cu care se confruntă cele mai mari orașe ale lumii, iar autoritățile locale încearcă să îi facă pe oameni să aleagă transportul în comun, restricționează accesul autoturismelor în centru și cresc plățile pentru parcare.

“O percepție pozitivă asupra transportului în comun nu se bazează numai pe frecvența deplasărilor și calitatea mijloacelor de transport, dar și pe prețuri. În martie 2020, Luxemburg a ajuns să fie prima țară din lume unde transportul în comun este gratuit, atât pentru cetățeni, cât și pentru turiști. Prețul poate să încurajeze sau să descurajeze pasagerii în alegerea mijloacelor de transport în comun".

Echipa Picodi a decis să verifice prețurile biletelor transporturilor în comun din marile orașe ale lumii și să-l compare cu salariul mediu pe economie. "Pentru acest bilanț am luat în considerare prețurile biletelor lunare, care asigură un număr nelimitat de călătorii, cu toate mijloacele de transport în comun. După conversia tuturor prețurilor în euro, s-a ajuns la concluzia că, cel mai mare preț pentru bilet îl plătesc locuitorii Londrei (237 €), după care urmează Dublin (195 €) și New York (116 €).

Cu toate acestea, dacă am compara aceste prețuri cu câștigurile medii din fiecare oraș în parte, cel mai mare oraș din SUA s-ar afla în partea mai favorabilă a clasamentului: pe locul 33 din cele 39 de orașe incluse. Asta înseamnă că un cetățean din New York, poate cumpăra un bilet lunar de metrou și autobuz cu doar 2,4% din salariul său net.

Locuitori din București pot spune că nu stau prea bine la acest capitol, situându-se undeva în prima jumătate a clasamentului. Prețul unui bilet lunar, pentru metrou și alte mijloace de transport în comun este de 120 lei și reprezintă 3,72% din salariul mediu pe economie.

Acest lucru plasează capitala României pe locul 13 în clasament. Taxe mai mari pentru transportul în comun îl plătesc locuitorii din Budapesta (3,75%), Amsterdam (3,85%), Istanbul (9,26%) și Sao Paulo (15,34%).

Cel mai accesibil transport public, preț, poate fi considerat a fi cel din Zurich și Praga. Locuitorii acestor orașe pot folosi mijloacele de transport în comun pentru mai puțin de 2% din salariul mediu pe economie (1,37%, respectiv 1,84%). Liderii acestui bilanț sunt Luxemburg și capitala Estoniei – Tallinn, unde transportul în comun este gratuit din anul 2013.

În studiu au fost luate în considerare prețurile biletelor pentru o singură călătorie, cât și prețurile biletelor lunare, în conformitate cu listele de prețuri curente ale companiilor responsabile cu transportul public din martie 2020. 

Informațiile despre salariile medii din orașele aflate în acest clasament au fost luate de pe pagina numbeo.com. La schimbarea valutelor s-a folosit cursul mediu din februarie, conform Google Finance. Biletele lunare incluse în listă, oferă călătorii nelimitate pe toate tipurile de transport în comun, dar numai în orașul respectiv.

În lista biletelor unice, au fost luate în considerare cele mai favorabile prețuri pentru călători, dacă acest lucru este oferit de către transportator (de exemplu, un bilet mai ieftin cu o aplicație mobilă sau un card special), dar care nu includ broșurile. 

Au fost omise în acest studiu metropolele, unde pentru un singur tip de transport sunt responsabile câteva entități cu politici de preț foarte diferite (Tokyo, Pekin, Jakarta, Bangkok).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza