Clujul atacă locul doi în topul băncilor din România

Clujul atacă locul doi în topul băncilor din România
Cele mai mari trei bănci au raportat toate profit net pe primul trimestru, în sumă de 606 milioane de lei. Banca Comercială Română (BCR) are un plus de 315 milioane, Banca Transilvania (BT), de 228 de milioane, iar Banca Română pentru Dezvoltare (BRD), de 63 de milioane. La active, BT a ajuns la un pas de BRD.

Creditele neperformante, cu dus şi întors

BCR a obţinut un profit net de 315,1 milioane lei, susţinut de performanţa operaţională şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, potrivit conducerii băncii. Rezultatul operaţional a fost de 330,6 milioane, cu 15,7% mai redus decât anul precedent, din cauza veniturilor operaţionale mai mici, sub impactul unei contribuţii mai reduse din derularea creditelor neperformante, marjelor de dobânzi mai scăzute, creşterii costurilor datorate plăţii integrale în trimestrul I din 2016 a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor.
 
Volumele noi de credite în monedă locală sunt de 1,1 miliarde lei. Venitul operaţional a scăzut cu 1,8%, la 736 de milioane, din cauza veniturilor din dobânzi mai reduse, parţial compensate de un venit mai ridicat din comisioane şi un rezultat din tranzacţionare mai ridicat. Rata creditelor neperformante, de 19,5%, a fost mai mică faţă de 25,6% la 31 martie 2015, în pofida reducerii portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii, scoateri în afara bilanţului. 
 
Raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) în februarie 2016 se afla 21,1%, peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României (minim 10%). Depozitele de la clienţi au fost în scădere cu 1,9%, la 41,8 miliarde de lei la 31 martie 2016, faţă de 42,6 miliarde, evoluţia pozitivă a depozitelor retail fiind compensată de o scădere sezonieră a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă.
 
"Am înregistrat un profit net de 274,7 milioane euro, ceea ce se reflectă într-o rentabilitate a capitalului tangibil de 11,3% şi o rentabilitate a capitalului angajat de 10%. Această performanţă se datorează în principal costurilor de risc extraordinar de reduse, cu toate că taxele bancare şi plata în avans a contribuţiilor anuale aferente reglementarilor au afectat poziţia alte venituri şi cheltuielile operaţionale", spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group. BCR, parte a grupului austriac, are 511 de unităţi, 2.600 de echipamente bancare, 12.000 de terminale pentru plăţile prin card la comercianţi.

Preluarea Volksbank, pariu câştigat

BT are în primul trimestru venituri operaționale de 599 de milioane de lei, cu 10,7% peste aceeaşi perioadă din 2015, iar profitul net este de 228 de milioane, în creştere cu 50,8%, conform raportului Consiliului de Administraţie (CA). Activele au ajuns la 46 de miliarde de lei, dintre care credite nete de 25,5 miliarde, în creştere cu 1,5% față de soldul la sfârşit de 2015. În trimestrul I, BT a acordat 35.000 de credite noi, de 1,3 miliarde de lei, beneficiari fiind companii și persoane fizice. Primele trei luni au consfiinţit un profit net de 228 de milioane de lei, iar numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a urcat cu 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
 
„Raportul credite/depozite este mai eficient, crescând de la 65% la sfârşit de 2015, la 69% la sfârşitul primului trimestru din 2016. Eficiența operațională BT s-a corectat semnificativ, raportul cost/venit fiind de 45,2%, deşi cheltuiala cu contribuția la Fondul de Garantare al Depozitelor a fost înregistrată în acest trimestru, fiind aferentă întregului an. BT are un portofoliu de 2,6 milioane carduri, care au generat tranzacții cu 25% mai mari față de perioada similară a anului precedent”, consemnează raportul CA.  
 
Banca din Cluj a înregistrat cheltuieli nete cu ajustări de depreciere şi provizioane de 59,6 milioane de lei, incluzând impactul scoaterii în afara bilanțului a 296 de milioane. Creditele neperformante, cu restanţe de peste 90 de zile, reprezintă 9,04% din portofoliul total de credite. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare este de 119,8%, în conformitate cu apetitul de risc al bănci. Solvabilitatea BT, luând în considerare profitul trimestrului I din 2016 şi propunerea de dividend special, este de 18,2%, iar fără profit, de 17,4%.
 
„Primul trimestru din 2016 ne arată o creştere bună, sustenabilă a creditării şi a numărului de operațiuni. Ţinta noastră este să folosim baza dată de situațiile financiare solide prin investirea în proiecte noi, în modernizarea rețelei de unități, digitalizare, automatizare şi modernizarea fluxurilor. Dorim să creştem veniturile prin volume mai mari, fără a creşte costurile pentru clienți”, a declarat Ömer Tetik, director general al BT. Capitalul social va creşte prin emiterea a 620 de milioane de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu, din încorporarea rezervelor din profitul net pe 2015 în beneficiul acționarilor înregistrați în registrul ținut de Depozitarul Central la data de 31 mai 2016. Divizia de brokeraj a grupului financiar BT preia de anul acesta Capital Partners, cea mai importantă firmă românească independentă de consultanță în fuziuni, iar BT Securities va deveni BT Capital Partners. În 2014, CA al BT a aprobat preluarea Volksbank România.
 
Rezultat diminuat de Fondul de Garantare
 
BRD a înregistrat un profit net la nivel de grup de 73 milioane de lei în trimestrul I din 2016 faţă de 85 de milioane în acelaşi interval din 2015, iar banca a avut un plus de 62 de milioane. Rezultatul operaţional brut şi profitul net au fost influenţate de înregistrarea întregii contribuţii anuale la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie. "Piaţa românească de creditare continuă să crească, însă într-un ritm moderat, susţinută de cererea de credite imobiliare şi de consum în lei din partea clienţilor persoane fizice, în timp ce creditele brute pentru companii dau primele semne de revenire", se arată în raportul BRD.
 
Soldul creditelor nete ale grupului a înregistrat un plus de 1,1% graţie creşterii creditelor de consum fără ipotecă, a creditelor imobiliare, a intensificării activităţii pe segmentul marilor clienţi corporativi. "Performanţa comercială s-a îmbunătăţit pe segmentul persoanelor fizice. Soldul creditelor nete a crescut cu 4,9% datorită plusului de 12% înregistrat pe volumul de credite nou acordate, până la 1,1 miliarde lei. Volumele noi au provenit în special din credite de consum fără ipotecă (cu 23% peste valoarea din trimestrul I 2015) care au reprezentat 70% din creditele nou acordate".
 
Cota de piaţă pe depozitele persoanelor fizice a crescut la 13,9%, cu 0,4 puncte procentuale faţă de 31 martie 2015, conform calculelor interne ale băncii. Venitul net bancar al grupului a ajuns la 647 de milioane de lei, cu 3,0% mai mare faţă de trimestrul I 2015, pe fondul creşterii veniturilor nete din dobânzi (+7,2%) graţie efectului pozitiv de rată de dobândă cât şi celui de volum, şi datorită veniturilor nete din comisioane mai mari din activitatea de carduri. 
 
Rata creditelor neperformante şi-a continuat tendinţa descendentă ca urmare a operaţiunilor de ştergere de creanţe depreciate, scăzând de la 20,3 la 16,4% la 31 martie 2016. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 72,8 la 81,5% la 31 martie. BRD, membră a grupului francez Societe Generale, are 2,2 milioane de clienţi activi şi operează 829 de unităţi. Activele totale ale băncii erau, la 31 martie, de 46,5 miliarde de lei. 
 

Top 3 bancar România
(active, profit TI 2015/2016)
 
BCR............63,1 mld. lei...........344,0 mil. lei...........315,1 mil. lei      
BRD............46,5 mld. lei............81,8 mil.lei.............62,8 mil. lei          
BT...............46,1 mld. lei............151 mil. lei.............228 mil. lei

Sursa: rapoartele băncilor   

Comenteaza