Clujul atrage o treime din investițiile imobiliare ale României

Clujul atrage o treime din investițiile imobiliare ale României
Cumpărarea The Office a urcat mult piața imobiliară a Clujului | Foto: ArchDaily

Orașul de pe Someș se apropie de capitala țării ca investiții imobiliare în acest an, deși Bucureștiul are de șase ori mai mulți locuitori. Vânzarea cu 130 de milioane de euro a celui mai mare complex din oraș, The Office, a ridicat substanțial valoarea pieței imobiliare a Clujului.

Volumul investițional din primul semestru în România s-a ridicat la 410 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de perioada similară din 2018, când s-au realizat tranzacții în scop investițional de 386 de milioane, potrivit estimărilor Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piața a atras 10% din volumul total de investiții de 4,1 miliarde de euro consemnat în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Primul loc a fost ocupat de Cehia (1,9 miliarde de euro, având o cotă de 45%), care a devansat Polonia, unde s-a înregistrat un volum investițional de 1,3 miliarde (31%). România s-a poziționat pe locul trei, peste Ungaria (7%), Slovacia (5%) și Bulgaria (2%).

Cel mai activ sector imobiliar în România a fost cel de office, cu 53% din total, urmat de retail (28%), în vreme ce spațiile industriale și logistice au avut o pondere de 18%. Ca distribuție geografică, Bucureștiul a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din țară, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzacțiilor înregistrându-se în mai multe orașe.

„Un factor important ce a influențat negativ volumul investițional a fost reticența băncilor de a finanța astfel de achiziții din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunțate de guvern la sfârșitul anului trecut. Ulterior, guvernul a reanalizat și a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate și va permite accelerarea tranzacțiilor în cea de-a două parte a anului. Volumul investițional din acest an va depăși substanțial nivelul de 1 miliard de euroˮ, susține Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets la CWE.

Cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric a fost încheiată de Dedeman, care a achiziționat proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, cu o suprafață închiriabilă de 63.000 mp, contra sumei de 130 de milioane de euro, de la NEPI Rockcastle și Mulberry Development.

Această tranzacție marchează o consolidare a portofoliului Dedeman, care devine un jucător din ce în ce mai important pe piața locală de spații de birouri. Prin achiziția proiectului The Bridge, Dedeman a realizat și cea mai mare tranzacție de pe piață locală din 2018.

O altă tranzacție importantă a fost cea referitoare la Oregon Park C din zona Floreasca - Barbu Văcărescu din București, ultima clădire a proiectului, ce a fost vândută de Portland Trust către Lion’s Head Investments cu 60 milioane de euro.

În ceea ce privește segmentul industrial, cea mai relevantă tranzacție a fost achiziționarea proiectului A1 Logistic Park de la km 13 al Autostrăzii 1 de către CTP, cel mai mare proprietar de spații industriale, pentru 40 de milioane de euro.

„La activele imobiliare premium, asistăm la o competiție ridicată între un număr semnificativ de investitori. Aceștia acordă o atenție sporită finalizării tranzacțiilor în care sunt implicați, aspect ce va determina o comprimare a randamentelor investiționale pe termen scurt și mediu. Pe lângă tranzacțiile cu spații de birouri și industriale, vom asista la o activitate crescută în segmentul hotelierˮ, consideră Tim Wilkinson.

CWE are o echipă de 60 de oameni în România. Este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 51.000 de angajați în 70 de țări și venituri de 8,2 miliarde USD. CWE se axează pe consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.

Comenteaza