Clujul, cea mai scumpă piaţă rezidenţială din România

Clujul, cea mai scumpă piaţă rezidenţială din România
În ultimele 12 luni, apartamentele s-au scumpit în Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti într-un ritm diferit. Tendința ascendentă a pretențiilor proprietarilor a fost susținută de majorarea cererii, iar oferta a dat semne de scădere.

Pentru a ilustra dinamica dintre cerere/ofertă și impactul acesteia asupra prețurilor, portalul de specialitate Imobiliare.ro a realizat o comparație între cele mai mari piețe imobiliare ale României. Cluj-Napoca este, potrivit indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpă piață rezidențială. În luna mai, prețul solicitat de vânzători a ajuns la 1.209 euro/mp util,  valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro. 
 
Această evoluție a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunțuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% față de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere datele arată un salt de 38,4% al numărului de potențiali cumpărători la Cluj, cea mai mare creștere dintre cele trei orașe analizate.
 
Cu o valoare medie de 1.126 euro/mp, apartamentele disponibile spre vânzare în București (noi și vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe față de perioada similară a anului trecut, când ajungeau la 1.056 de euro.

Acest avans vine pe fondul unei scăderi de 16% a volumului de anunțuri noi de vânzare apărute în piață pe segmentul apartamentelor în ianuarie-mai 2016 (comparativ cu intervalul similar din 2015), în timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, capitala domină orașele secundare, având de cinci ori mai mulți cumpărători decât Clujul sau Timișoara.

38% dintre bucureșteni vizează locuințe cu două camere, 31% sunt interesați de unități cu trei camere, 18% ar opta pentru o garsonieră, 11% pentru patru camere și 2% pentru cinci camere. Cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrată pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o creștere de 12,9% în ianuarie-mai 2016 față de anul precedent.

36% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de oferte mai mici de 50.000 de euro (după un avans de 3,6% raportat la 2015). Segmentul de la 100.000 de euro în sus atrage 17% din cererea actuală de apartamente, după un salt de 26,7% în primele cinci luni din 2016.
 
Timișoara
este singurul oraș în care indicele Imobiliare.ro a consemnat luna trecută un recul, de 0,7%, coborând sub pragul de 1.000 euro/mp din aprilie. Cu toate acestea, prețul mediu solicitat în prezent de vânzători, 993 euro/mp, este cu 13,5% mai mare decât cel valabil în urmă cu un an (875 de euro). La o diferență de 7,3%, Timișoara este singura piață dintre cele analizate care a înregistrat o creștere a numărului de oferte noi de vânzare comparativ cu anul trecut.

Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, îl depășește însă pe cel al ofertei, fapt ce explică evoluția pozitivă a prețurilor. Imobiliare.ro e cel mai accesat portal de profil din România şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

Comenteaza