Clujul cere Europei 400 de milioane de euro să își modernizeze rețelele de apă și canalizare

Clujul cere Europei 400 de milioane de euro să își modernizeze rețelele de apă și canalizare

Ministerul Fondurilor Europene aşteaptă aprobarea Comisiei Europene (CE) la proiectele pentru infrastructura de apă şi canalizare, care prevăd 120 de milioane de euro pentru Turda și 300 de milioane pentru Cluj.

Ministerul Fondurilor Europene aşteaptă aprobarea Comisiei Europene (CE) la proiectul pentru infrastructura de apă şi apă uzată, care prevede 120 de milioane de euro pentru Turda și 300 de milioane de euro pentru Cluj. În același context, este așteptată finanțarea europeană de 600 de milioane de euro pentru Constanţa și de 180 de milioane de euro pentru Timiş.

Ministrul Rovana Plumb a anunţat mai multe programe care vor fi lansate anul acesta, precum un program pentru reluarea studiilor care se adresează unui număr de 75.000 de persoane care au abandonat învăţământul obligatoriu. Un alt program reprezintă o schemă de ajutor de minimis de 25 de milioane euro pentru sprijinirilor produselor inovativ în domeniul tehnologiei informaţiei.

Compania de Apă Someș (CAS) va primi sute de milioane de euro pentru a construi cea mai lungă aducțiune de apă din România, de 164 km, pe teritoriile județelor Cluj și Sălaj.

“Acesta va include localități urbane și rurale din cele două județe, fiind predominant însă pentru mediul rural. Este cea mai mare finanțare europeană acordată unui operator de servicii din România. Proiectul este imens: va necesita organizarea a peste 30 de licitații internaționale”, a declarat Lucian Croitoru, manager de comunicare al CAS Cluj-Napoca. 

Proiectul vizează racordarea la apă și canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbană deservită și include extinderea rețelelor de apă în cât mai multe localități rurale, respectiv a rețelelor de canalizare în aglomerările rurale de peste 2.000 de locuitori. Acesta va asigura posibilitatea de conectare ulterioară a cât mai multor localități rurale la un sistem centralizat, evitându-se vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbărilor climatice.

Alți 400 km de aducțiuni vor reprezenta ramificații ale rețelei principale Cluj - Sălaj, astfel încât să se asigure o acoperire cât mai mare a ariei regionale. Dintre cei 1.200 km de rețele noi care constituie obiectivul al proiectului se preconizează înființarea de rețele noi de alimentare cu apă în 100 de localități rurale din cele două județe, respectiv înființarea de rețele de canalizare în nouă aglomerări rurale cu peste 2.000 de locuitori. Se vor construi patru stații de epurare în mediul rural.

Investiția solicitată de Compania de Apă Arieș (CAA) și propusă spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) are o valoare eligibilă de 700 de milioane de lei și presupune lucrări de extindere și îmbunătățire a infrastructurii din sectorul de apă și apă uzată în beneficiul mediului și al oamenilor din regiune.

După investițiile din POIM, gradul de conectare va crește la 100% pentru cele 103.000 de locuitori din aria proiectului, care cuprinde localitățile Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călărași, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Tureni, Tritenii de Jos și Viișoara.

POIM 2014-2020 este cel mai mare program operațional al României și al doilea ca mărime din Uniunea Europeană și presupune investiții majore în sectoarele transport, mediu și energie. Este un program important ca valoarea a alocării nerambursabile, de 9,4 miliarde de euro.

Comenteaza