Clujul devine centrul fiscal al Ardealului

Clujul devine centrul fiscal al Ardealului
Reprezentanţii companiilor din Transilvania şi-au adresat ieri nemulţumirile direct ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu (foto sus), aflat la Cluj, alături de Dan Lazăr şi Dragoş Bogdan, pentru o întâlnire cu oameni de afaceri din zonă.

Reprezentanţii companiilor din Transilvania şi-au adresat ieri nemulţumirile direct ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu (foto sus), aflat la Cluj, unde a avut programată şi o întâlnire cu oameni de afaceri din zonă.

"Suntem în proces de reorganizare a Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). Mai multe firme vor fi arondate la nivelul judeţului. Mergem înspre descentralizare, dăm mai multe competenţe la Cluj", a spus Ialomiţianu. "Am trecut anul acesta la DGMAC, e foarte grea comunicarea acolo", s-a plâns reprezentanta unei societăţi sibiene. "Din ianuarie am intrat în categoria mari contribuabili. La nivel local aveam o colaborare foarte bună cu Finanţele. De când am trecut la Bucureşti, lucrurile sunt mult complicate - pentru orice document trebuie plătit curier. E greu şi să pui o întrebare", s-a plâns trimisa unei firme din Satu Mare. "De la 1 ianuarie vă aducem acasă. Modificăm criteriile (de încadrare în categorii - n. red.) în aşa fel încât multe firme vor fi arondate la nivelul judeţului. Dăm mai multe competenţe la nivel local, aşa că s-ar putea să trebuiască să ajungeţi la Cluj, ceea ce probabil va fi mai eficient pentru dvs. decât să veniţi la Bucureşti", a spus ministrul. "Reorganizarea la care se lucrează înseamnă că mai multe firme vor fi administrate de direcţiile fiscale locale, ceea ce va duce la simplificarea procedurilor pentru companii", a menţionat Mihai Costin, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj.

Întârzierea în efectuarea de plăţi a fost adusă în discuţie. Reprezentantul unui mare contribuabil din construcţii a atras atenţia conducerii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) că societatea are de încasat bani de la buget în urma contractării unor lucrări din fonduri publice: "Nu încasăm la timp banii". "Arieratele (datorii restante - n. red.) au fost reduse în ultima perioadă, însă obligaţiile nu au fost complet rezolvate", a admis ministrul. "Se angajează cheltuieli fără să se aibă la bază sursa de finanţare", a spus Ialomiţianu. Secretarul de stat în MFP, Dan Lazăr, a explicat că o parte dintre creanţe intră în atribuţia bugetelor locale sau a companiilor de stat.

Reprezentanţii marilor agenţi economici sunt nemulţumiţi de facilităţile acordate firmelor cu datorii la stat, în condiţiile în care societăţile care îşi achită la timp obligaţiile nu sunt recompensate fiscal. Guvernul a aprobat noi reglementări fiscale, prin care anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat (obligaţiile principale şi dobânzile aferente) până la 31 decembrie. Vor fi reduse la jumătate penalităţile acelor contribuabili care vor plăti obligaţiile către buget în primul semestru din 2012. "Ideea anulării penalităţilor este de a renunţa la partea de pedeapsă. Firmele în această situaţie sunt scutite de penalităţi, nu şi de dobândă", a subliniat Lazăr.

"Ne-am plătit tot timpul obligaţiile fiscale, cu eforturi mari. Şi noi am fost afectaţi de criză. Am apelat la credite bancare, la care plătim dobânzi. Mi se pare o discriminare ca unii să beneficieze de facilităţii, iar alţii nu", a spus Paulina Prodan, reprezentant al Acomin Cluj. "Renunţăm la sancţiuni pentru cei care pot plăti obligaţiile şi în acest fel îmbunătăţim gradul de colectare. Nu vom modifica cotele de impozit. Am vrut să venim în sprijinul firmelor cu dificultăţi financiare din cauza crizei. Nu e în interesul nimănui ca firmele să dispară, fiindcă asta duce la dispariţia de locuri de muncă, a plătitorilor de impozite", susţine Ialomiţianu.

DGAMC a fost înfiinţată în 2003 pentru creşterea eficienţei administrării şi colectării veniturilor bugetului de stat, monitorizării şi asistării fiscale, precum şi a controlului fiscal la marii contribuabili. Din 1 ianuarie 2005 DGAMC a preluat de la organele fiscale teritoriale administrarea contribuabililor mari de pe întreg teritoriul ţării. 117 societăţi din Cluj sunt încadrate ca mari contribuabili, potrivit datelor DGFP Cluj. La întâlnire au participat 306 reprezentanţi ai firmelor mari şi milocii din Cluj, Alba, Bihor, Maramureş, Sălaj, Satu Mare.

Creştere în scădere

România îşi va revizui prognoza pe anul viitor. "Pentru 2012 am avut programată o creştere economică de 3,5-4%, dar ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare ne afectează. Exportăm în Spania, Germania, Italia. Ieşirea din recesiune s-a bazat în mare parte pe exporturi. Vom fi obligaţi să revizuim prognoza de creştere economică, să sperăm că nu cu mult", a spus Ialomiţianu. El a asigurat că nu se vor modifica principalele taxe şi impozite, construcţia bugetară pentru 2012 fiind bazată pe impozitele aflate acum în vigoare. "Ne-am propus să mergem pe o politică de investiţii pentru o creştere sustenabilă. Mi-aş dori să reducem contribuţiile sociale pentru angajatori, dar nu vreau să ajungem în situaţia altor ţări: să scădem taxe şi în câteva luni să creştem altele. Nu vom umba la impozite. Menţinem cota unică de 16%", a subliniat Ialomiţianu.

 

 

Comenteaza