Clujul domină topul chiriilor din România. Expert: „La banii de premium în Timișoara, în orașul de pe Someș cumperi doar medium"

Clujul domină topul chiriilor din România. Expert: „La banii de premium în Timișoara, în orașul de pe Someș cumperi doar medium"

Lider pe segmentul celor mai scumpe apartamente de vânzare din țară, Clujul domină și topul chiriilor din România. Cererea a crescut, deoarece stundenții s-au întors fizic la facultate, iar angajații înapoi la birourile din „orașul de cinci stele”.

Chiar dacă în ultimul an a scăzut cererea de a cumpăra apartamente pentru a le închiria ulterior, a crescut sesizabil cererea pentru închiriere, doarece studenții au revenit în format fizic la facultate, inclusiv în Cluj-Napoca.

Chirii mai scumpe. De ce prețul crește în continuare

În timp ce preţurile de vânzare a apar­ta­mentelor sunt în continuare mari, consultanţii imo­biliari preconizează şi o creştere a chi­riilor în lunile care urmează. 

„Cred că piaţa chiriilor va creşte în conti­nuare, pentru că proprietarii sunt şi ei afec­taţi de inflaţie şi încearcă să-şi maximizeze veniturile. Chiriaşii ar putea să se aştepte la o creştere a chiriilor cu 10% anul acesta“, a precizat Daniel Crainic, director de marketing şi comunicare al platformei de anunţuri Imobiliare.ro, pentru ZF.

Acesta a și motivat de ce a crescut atât de mult cererea pentru chirii în ultimul an.

„În schimb, cererea de închiriere a cres­cut mult în 2022, deoarece forţa de muncă din birouri a revenit în oraşe, iar studenţii au reînceput facultatea în format fizic“, a explicat Daniel Crainic.

La banii de premium în Timișoara iei doar mediu în Cluj

Preţurile din Cluj-Napoca rămân peste cele din Bucureşti, deoarece sunt angajaţi din jur care merg acolo să lucreze, dar şi părinţi ca­re achiziţionează apartamente pentru copii. Există şi oameni care muncesc în străinătate şi aleg Cluj atunci când fac o investiţie.

Timişoara însă nu are acelaşi bazin demografic pe care să-l atragă din jur. La Timişoara se vând produse premium la preţuri care, în Cluj-Napoca, sunt pentru produse medii - Daniel Crainic, imobiliare.ro.

Cele mai mari chirii pentru o garsonieră se plătesc în Cluj-Napoca, în vreme ce chiria cea mai scumpă pentru un apartament cu două camere se găseşte atât în Cluj, cât şi în Bucureşti. La apartamentele cu trei camere, Capitala conduce, după cum arăta raportul platformei Imobiliare.ro, cu date referitoare la trimestrul al doilea (aprilie-iunie) din 2022.

Așadar, în Cluj-Napoca, proprietarii solicită 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 430 de euro pe lună pentru o locuinţă bicamerală şi 550 de euro pe lună pentru una tricamerală, în timp ce la Bucureşti, valoarea medie pentru închiriere a fost de 280 de euro pe lună pentru garsoniere, 430 de euro pe lună pentru două camere şi 600 de euro pe lună pentru trei camere. Dintre cele nouă mari oraşe incluse în analiza Imobiliare.ro, cele mai accesibile locuinţe de închiriat pot fi găsite în Oradea, preţurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuinţă monocamerală, 250 de euro pentru una bicamerală şi 320 de euro pentru una tricamerală, mai arată sursa citată.

 

Comenteaza