Clujul e pol de IT în Europa; ce promisiuni primeşte de la politicieni VIDEO

Clujul e pol de IT în Europa; ce promisiuni primeşte de la politicieni VIDEO
Peste 400 de oameni de afaceri, cercetători şi investitori, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Guvernului, au discutat, astăzi, despre inovare și antreprenoriat în cadrul evenimentului Cluj Innovation Days, organizat de Cluj IT, cel mai mare cluster din domeniu la nivel național. Dezbaterile vor dura două zile şi preced implementarea proiectului Cluj Innovation City.

Proiectul Cluj Innovation City este la stadiul realizării studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate, după care va urma business planul. Comisarul european Dacian Cioloș a venit la Cluj pentru a-i asigura pe iniţiatori că vor avea sprijin financiar prin programe europene. "Pe domeniul meu de responsabilitate am dat toată informaţia necesară pentru ca cei interesaţi să se pregătească să folosească fondurile europene atât din politica de cercetare europeană cât şi din politica agricolă comună", spune Cioloş.

Terenul pe care se va realiza Cluj Innovationa City, pus la dispoziție de primărie, este liber de sarcini. "Cred că ce aţi făcut astăzi este un lucru extraordinar pentru viitorul acestui oraş", spune primarul Emil Boc. "În fapt puneţi în valoare ceea ce noi avem foarte bun şi putem fi competitivi, prin dumneavoastră noi existăm; din punctul nostru de vedere angajamentul Primăriei este ferm şi fără echivoc, 202 hectare".

Ministrul delegat pentru învățămând superior, Mihnea Costoiu, a anunţat că va sprijini proiectul. "Prezenţa mea aici trebuie receptată ca un semnal al Guvernului, al primului ministru personal şi al meu pentru susţinerea acestui proiect important al Clujului şi al ţării", spune Costoiu. "Mintea e cea care poate face diferenţa între ceea ce se va întâmpla la Cluj şi ce se va întâmpla în alte locuri din ţară şi din lume".

De asemenea, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a precizat că se va crea un cadru legislativ favorabil inovării. "În noul ciclu financiar, 2014-2020, Parlamentul României e dispus să facă acele legi necesare creativităţii, inovării, care să genereze un statut cu adevărat european", spune Zgonea.

La eveniment a fost prezent și ministru delegat pentru dialog social Aurelia Cristea.


Proiectul Cluj Inovation City a fost estimat la peste 400 de milioane de euro. Seminariile în cadrul Cluj Inovation Days continuă și mâine.

Comenteaza