Clujul imobiliar sfidează predicțiile de criză

Clujul imobiliar sfidează predicțiile de criză

Situația pieței imobiliare din Cluj se prezintă stabilă și fără dezechilibre în primul trimestru din 2019, menținându-și tendința crescătoare începută din anii trecuți, dar cu o viteză ceva mai temperată, susține Cătălin Priscorniță, director general al agenției de consultanță Blitz Imobiliare, în cadrul raportului trimestrial realizat de platforma Imobiliare.ro. 

După un plus de 1,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din "capitala Transilvaniei" au ajuns, în primul trimestru, la 1.560 euro/mp util, arată raportul Imobiliare.ro. Cel mai mare avans al prețurilor, de 5,9%, a avut loc în cartierul Someșeni. Aici prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.280 euro/mp (față de 1.210 euro trimestrul anterior), consemnează Wall Street.

O creștere importantă, de 3,5%, a avut loc și în Baciu, o "localitate - dormitor" din Cluj, unde așteptările proprietarilor au ajuns la 1.010 euro/mp (de la 980 de euro). Creșteri importante au mai avut loc în Plopilor (+3,2%), Gheorgheni - Andrei Mureșanu (+2,5%) și Iris (+2,5%). Priscorniță remarcă însă, comparativ cu anii anteriori, o temperare a ritmului de creștere și o ușoară reașezare a cererii și ofertei, după o lună mai lentă cum a fost decembrie.  

"Durata de luare a deciziei de cumpărare s-a mărit în 2019, clienții dorind să exploreze mai multe opțiuni decât în anii anteriori. Am remarcat din partea lor mai multă precauție, dorind o paletă mai largă de variante înainte de a lua decizia. Cumpărătorii sunt mai educați, iau hotărâri mai calculate și apelează mai des la ajutor profesionist. Multe dintre discuțiile începute în lunile precedente s-au finalizat cu tranzacții în această perioadă".

În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente, arealul central și ultracentral se situează pe primul loc, cu o valoare medie de listare de 1.800 euro/mp. Pe poziția secundă se află cartierul Plopilor, unde pot fi achiziționate cu 1.770 euro/mp. De menționat sunt zonele Gheorgheni - A. Mureșanu (unde pretențiile vânzătorilor ajung la 1.680 euro/mp). Zorilor (cu 1.580 de euro) și Mărăști - Între Lacuri - Aurel Vlaicu (tot cu 1.580 de euro).

VEZI Cu banii de un apartament lângă Iulius Mall îți iei trei în Florești

Ultimele tendințe pe piața rezidențială

"În februarie și martie am identificat un interes în special din partea cumpărătorilor, alimentat de perspectivele alocării fondurilor guvernamentale pentru Prima Casă. O notă pozitivă a fost adusă de recentele modificări legislative ce au avut un impact în special pe piață de locuințe familiale, prin eliminarea anumitor restricții la achiziție.

În speță, e vorba de pragul redus al taxei pe valoarea adăugată de 5%, care era aplicabilă doar o singură dată pentru achiziția unei locuințe. Modificarea făcută a fost de natură să aducă o injecție de activitate pentru acest tip de imobile.

Limitarea la 40% din venituri a gradului de îndatorare a persoanelor fizice care accesează credite în lei, respectiv 20% pentru cele în euro, nu a fost de natură să frâneze semnificativ dinamica pieței, efectele acestei norme resimțindu-se în special în cazul clienților cu venituri reduse, care caută apartamente în zone situate la periferie. Mă aștept la un an stabil, fără mari interferențe, cu prețuri într-un trend de stabilitate și cu un număr similar de tranzacții cu cel înregistrat în 2018". 

Comenteaza