Clujul, în topul național al firmelor de IT

Clujul, în topul național al firmelor de IT

Cele mai mari cinci firme de software din România au înregistrat în 2019 afaceri cumulate de 3,2 miliarde de lei, mai mare cu 13% faţă de anul anterior. Două dintre ele sunt din Cluj: Endava și NTT DATA Romania.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Profitul lor net s-a ridicat la 319 milioane de lei, corespondent unei marje de câş­tig de 10% din ve­ni­turi, ara­tă o ana­­liză rea­li­zată de ZF pe ba­za da­te­lor ra­por­ta­te de fir­me la Minis­te­rul Fi­nan­­ţelor Publice.

Clasamentul este do­minat de mul­­ti­­­­na­ţio­nale, res­pectiv de sub­si­­dia­re­le gi­gan­­ţilor Oracle (SUA), Enda­va (Ma­­rea Bri­tanie), SAP (Ger­­ma­nia) şi NTT DATA (Japo­nia), sin­gu­ra afa­­cere con­tro­lată de an­­tre­pre­nori locali din top fiind Bitde­fen­­­der, produ­căto­rul de so­luţii de secu­­ri­ta­te ciberne­tică con­tro­lat de fa­milia Flo­rin şi Măriuca Talpeş.

Cele cinci companii au împreună circa 9.000 de an­ga­jaţi, în scădere cu peste 500 de oameni faţă de anul pre­ce­dent pe fondul restructurării businessului gigantului Oracle din România din 2019, respectiv transferul unui număr sem­nificativ de angajaţi către o altă firmă, înfiinţată în luna mai.

Cifra de afaceri totală a celor două companii deţinute de Oracle în România s-a ridicat în 2019 la 1,2 mld. lei (254,8 mil. euro), mai mare cu 26% faţă de anul precedent, când opera printr-o singură companie. Profitul net cumulat a fost de 64,4 mil. lei, mai mare cu 73% faţă de anul precedent, cu un număr mediu de 5.379 de angajaţi, mai mare cu 916 faţă de 2018.

Dintre companiile din top 5, doar subsidiara gigantului german SAP şi-a redus în 2019 numărul de angajaţi din România, mai exact cu 11 persoane, rezultă din datele de la Finanţe. Filiala nemţilor a avut în 2019 cea mai bună marjă de profit din top, de 34% din venituri, câtigul net fiind astfel de 173 mil. lei, mai mare decât cel raportat de operatorul de comunicaţii mobile Vodafone pentru anul anterior.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza