News alert Update Foto Clujul inițiază prima mașină electrică “made in Romania”. Cu cât se vinde

Clujul inițiază prima mașină electrică “made in Romania”. Cu cât se vinde
Buburuza electrică, surprinsă în acțiune pe străzile orașului | Foto: ZIUA de CLUJ, Bogdan Petri
Clujul produce prima mașină electrică “made in Romania”. La ce preț se vinde
Clujul produce prima mașină electrică “made in Romania”. La ce preț se vinde
Clujul produce prima mașină electrică “made in Romania”. La ce preț se vinde
Clujul produce prima mașină electrică “made in Romania”. La ce preț se vinde
Clujul produce prima mașină electrică “made in Romania”. La ce preț se vinde

Un întreprinzător clujean a început producția primei mașini electrice fabricate vreodată în România. Mașinuța portocalie poate fi văzută deja pe străzile Clujului.

Imagini cu autoturismul electric au fost publicate pe rețeaua de socializare Facebook. „Vă place mașinuța? E electrică. Mașina are o autonomie de 90 km, însă aceasta poate fi livrată și cu baterii litiu care îi conferă o suplimentare de 50 km.

Prețul de achiziție a acesteia se ridică la 13.750 de euro, însă prin programul de mediu se plătește jumătate din sumă. Autovehiculul este deja omologat și se află pe lista Ministerului Mediului și este compatibil atât cu voucherele din programul Rabla, cât și cu cele din Rabla Plus”, a precizat un internaut. 

Mașina asamblată urma să fie asamblată la Cluj cu componente aduse din China, însă în ultima clipă inițiatorii business-ului, antreprenori din județele Cluj și Maramureș, au schimbat locul de producție la Baia Mare, deoarece pe locația vizată inițial se preconizează ridicarea unui ansamblu rezidențial, conform informațiilor ZIUA de CLUJ.

Numărul autoturismelor ecologice vândute în România a ajuns, în primele cinci luni din 2018, la 1.372, aproape dublu faţă de intervalul similar din anul anterior, când se vânduseră 726 de exemplare “verzi”, relevă Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Conform statisticii, din totalul comercializat în perioada de referinţă, 1.084 de de exemplare sunt autoturisme hibrid (creştere de 62,8% faţă de primele cinci luni din 2017), iar 288 electrice 100%, de cinci ori mai multe (+380%) la nivel comparativ.

Potrivit APIA, în topul celor mai comercializate autoturisme electrice 100%, în intervalul ianuarie – mai, primul loc a fost ocupat de Volkswagen, cu 105 unităţi, urmat de smart (51 de exemplare), BMW (46), Mercedes Benz (22), Renault (16), Volvo (15), Porsche (8) şi Audi (6).

La jumătatea lunii martie a acestui an, Ministerul Mediului a lansat o nouă sesiune a programului Rabla Plus, destinată celor care vor să-şi achiziţioneze o maşină ecologică. Bugetul alocat acestui program se ridică la 120 milioane lei, valoare în care se pot acorda două tipuri de ecotichete.

O variantă de ecobonus este în valoare de 45.000 de lei (10.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric. Se poate acorda un ecobonus în cuantum de 20.000 de lei (5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Ministerul estimează că, în 2018, românii vor cumpăra, prin Rabla Plus, 2.000 de maşini electrice. Accesarea programului nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Rabla Clasic (6.500 de lei) se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Rabla Plus numai în cazul în care solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.

Comenteaza