Clujul îşi păstrează statutul de pol naţional de creştere

Clujul îşi păstrează statutul de pol naţional de creştere
Indiferent de cum se va cofigura schema polilor de dezvoltare, Clujul rămâne pol naţional de creştere. Noul director al ADRNV, Marcel Boloş, a explicat că şi în exerciţiul bugetar 2014-2020, autorităţile locale şi judeţene vor avea şansa să acceseze finanţări importante în baza acestui statut.

Şi în noul exerciţiu bugetar al UE vor fi prevăzute resurse financiare importante pentru polii naţionali de creştere şi pentru cei de dezvoltare, a atras atenţia Marcel Boloş, noul şef al Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord Vest (ADRNV). În calitate de pol naţional de creştere, Clujul va avea posibilitatea să vină cu proiecte de dezvoltare durabilă, după modelul celor implementate anterior de către primărie: reabilitarea liniei de tramvai, modernizarea parcului central, centru pentru industrii creative etc. Mai mult, Boloş a explicat că prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) ar urma să se aloce finanţări semnificative pentru o nouă categorie de proiecte. Este vorba despre „proiectele strategice", menite să genereze dezvoltare economică.

Directorul ADRNV Marcel Boloş a anunţat că pentru regiunea noastră, bugetul derulat prin Programul Operaţional Regional (POR) va fi dublu în noul exerciţiu bugetar al UE, 2014-2020: „Vom avea resurse financiare mult mai mari. Se discută de o cifră de peste 1,24 de miliarde de euro pentru Programul Operaţional Regional. Pe regiunea Nord-Vest ar urma să avem un fond dublu faţă de exerciţiul bugetar anterior, ceea ce cred că este chiar foarte bine". Tot Boloş a explicat că se vor aloca fonduri impresionante pentru o nouă categorie de proiecte. „Proiectele strategice, majore, care vor fi gândite cu scopul de a genera dezvoltare durabilă, care vor fi conexate cu infrastructura de afaceri, cu infrastructra educaţională sau cea turistică, vor avea prioritate la finanţare". El le-a recomandat reprezentanţilor Consiliilor Judeţene din regiune să identifice 10 proiecte strategice, urmând ca acestea să fie incluse în Planul de Dezvoltare Regională (PDR), pentru a avea prioritate la finanţare. Sfatul liderului ADRNV a fost acela ca decizia liderilor de judeţ să se ia într-un timp util, având în vedere că în perioada următoare ar urma să se constrituie şi Comitetul Regional de Implemntare care are sarcina de a aviza PDR-ul. „Condiţia Ministerului a fost să ne lase pe noi să decidem asupra PDR, în ideea de a elabora proiecte care să genereze dezvoltare economică la nivelul judeţelor. Ideal ar fi, prin urmare, ca aceste proiecte strategice să fie creionate în parteneriate cu alte judeţe", a spus Boloş.

„Pot fi considerate proiecte strategice doar acelea care vor fi conexate cu infrastuctura de afaceri sau cu infrastructura educaţională, care vor genera creştere pe termen lung. Pentru că aici nu vorbim de poiecte cu valori de 1-3 milioane de euro, ci de proiecte majore care pot ajunge la 75 de milioane de euro", a comentat Boloş. Proiectul de transport intermodal al Aeroportului clujean ar putea fi implemntat pe o astfel de finanţare, a apreciat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Resurse importante se vor aloca şi pentru oraşele clasate în polii de dezvoltare şi de creştere. Boloş a precizat că indiferent care va fi schema noilor poli economici, Clujul rămâne pol naţional de creştere, astfel că, în baza Programului Operaţional Regional, va putea aplica, în perioada 2014-2020, noi proiecte de dezvoltare durabilă, pe domeniile infrastructură rutieră, mediu de afaceri, educaţie sau turism. Pe bugetul anterior, în baza statutului de pol de creştere, Clujul a beneficiat de proiecte în valoare de peste 81 de milioane de euro. Aici poate fi amintit proiectul de reabilitare a liniei de tramvai, proiectul de ticketing, modernizarea Parcului Central, centrul de industrii creative etc. Boloş a mai precizat că din 2014, POR-ul va gestiona şi finanţările pentru mediul de afaceri, în speţă pentru IMM-uri.

 

 

Etichete
Comenteaza