Clujul își pregătește supercartierele: Sopor, Borhanci și Lomb

Clujul își pregătește supercartierele: Sopor, Borhanci și Lomb
Cluj Innovation City este prevăzut pe 204 hectare, în zona Lomb

Viitoarele cartiere moderne ale Clujului vor acționa ca un magnet pentru atragerea celor care vor să se mute din străinătate în oraș, spune edilul Emil Boc. Acesta a anunțat că în Lomb vor fi pregătite parcele de teren celor care se stabilesc în acea zonă.

“Resursa umană va fi cea esențială în viitor, mai importantă decât aurul sau pădurea. Noi vrem să facem ca absolvenții universităților să rămână aici, dar și să atragem forță de muncă, inclusiv din străinătate. Din fenomenul de Brain Drain (exodul creierelor, n. red.) să facem unul de Brain Gain. Pentru ca aceia care au plecat din țară să vină înapoi este nevoie să avem aici educație, administrație cooperantă și infrastructură.

Pentru aceasta la Cluj pregătim trei cartiere: Sopor, de 268 ha, care va fi cel mai modern al orașului, Borhanci, unde avem o mică problemă de proprietate care trebuie rezolvată la București, și Innovation City, din Lomb, o investiție de 500 de milioane de euro, cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă. Acolo vom acorda ca stimulent parcele de teren pentru cei care vor să rămână în Cluj. 

Organizăm și transportul metropolitan în comun pe cele trei inele din jurul municipiului pentru ca oamenii care vin aici la muncă din alte localități să se poată întoarce acasă pe baza unui orar foarte clar. Între timp ne axăm pe proiectele de metrou, tren metropolitan și centură metropolitană. 

Resursele europene vor fi principalul motor al dezvoltării Clujului, deoarece calitatea vieții va fi cea care va face diferența între localitățile din care se pleacă și cea în care oamenii vor să se mute. Clujenii încep timid să se întoarcă acasă din alte țări, dar ei nu vor accepta aici să nu se facă colectare selectivă a deșeurilor, să nu aibă infrastructură bună sau să stea la coadă la instituțiile statului”.

Primarul Clujului a participat la conferința Pactul pentru Muncă, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin din România (CONAF). Aceasta a lansat miercuri, la Cluj, un studiu privind ocuparea forţei de muncă din România în contextul Uniunii Europene, cele mai recente date fiind prezentate de Asociaţia de Analiză Decizională şi Strategică. 5.000 de locuri de muncă sunt disponibile în Cluj-Napoca, unul dintre oraşele României care duce o acută lipsă de forţă de muncă. Cea mai căutată profesie aici este cea de programator.

Comenteaza