Clujul, mai „verde” decât Bucureștiul. Are mai multe clădiri de birouri certificate „eco”: „Sunt magnet pentru chiriași”

Clujul, mai „verde” decât Bucureștiul. Are mai multe clădiri de birouri certificate „eco”: „Sunt magnet pentru chiriași”
| Foto: Cluj Business Campus

Cluj-Napoca a luat din nou fața capitalei. De data aceasta, Bucureștiul a fost depășit în ceea ce priveşte ponderea clădirilor de birouri cu certificări verzi.

În ceea ce priveşte acelaşi criteriu aplicat proiectelor comerciale, acolo Cluj-Napoca şi Timişoara sunt peste Bucureşti, după cum arată datele raportului de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

Cluj-Napoca, mai „verde” decât București

„Am analizat doar clădirile (de birouri – n. red.) cu peste 5.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă. O tendinţă interesantă este cea care arată că oraşul Cluj-Napoca are o pondere mai mare decât Bucureştiul în ceea ce priveşte clădirile certificate, mai exact de 68%. Acest lucru are legătură cel mai probabil cu faptul că autorităţile locale au oferit scutiri de taxe dezvoltatorilor care au ridicat proiecte verzi. Alte oraşe, în special Timişoara şi Iaşi, au adoptat scutiri similare, însă mai târziu“, se arată în raportul anual al Colliers.

În categoria spaţiilor industriale, circa 60-65% din depozitele moderne sunt certificate, cele mai multe fiind proiecte din zona Bucureştiului, care concentrează mai bine de jumătate din stocul total.

„Pe lângă faptul că reprezintă un magnet pentru chiriaşi, astfel de certificări verzi pot ajuta, de asemenea, dezvoltatorii care caută finanţare, de pildă prin obligaţiuni verzi, acestea putând oferi mai multe perspective atractive”.

În ceea ce priveşte retailul, acolo aproximativ 70-80% dintre proiectele majore deţin certificări. Avantajul unei astfel de atestări pentru un mall constă în cheltuielile mai mici cu utilităţile de exemplu, un aspect relevant pentru chiriaşi.

„A sta într-o clădire verde şi eficientă energetic a devenit mai mult decât un element de bifat pentru companii şi investitori, putând duce la rezultate reale şi semnificative în ceea ce priveşte beneficiile financiare. Prin urmare, ne aşteptăm să vedem diferenţe tot mai mari ale nivelului chiriei sau ale preţului unei clădiri în funcţie de cât de verde sau eficientă este. Acest aspect ar trebui să se aplice la toate sectoarele imobiliare, cu precădere celor de birouri şi industrial“, mai notează reprezentanţii Colliers.

Potrivit datelor ADP green building, companie specializată în acordarea de certificări, în total, în 2022 au fost certificate 154 de clădiri din România. Acestea reprezintă aproximativ o treime din numărul de clădiri certificate în cei 14 ani de când a apărut în România prima certificare de clădire verde.

Interesul pentru certificări a început să crească în special din 2018 în România, când s-a extins dincolo de dezvoltările comerciale şi ajungând treptat şi în zona publică. Potrivit consultanţilor, clădirile verzì, în special cele confirmate de un sistem de certificare, sunt mai atractive, au un succes pe piaţă mai mare, sunt mai valoroase sau prezintă o garanţie mai mare pentru acordarea finanţărilor.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza