Video Silicon Valley-ul Estului. Companiile americane și britanice de IT dau năvală în noile birouri ale Clujului

Silicon Valley-ul Estului. Companiile americane și britanice de IT dau năvală în noile birouri ale Clujului
Complexul United este solicitat din perspectiva poziţionării într-una dintre cele mai bine cotate zone din oraș | Foto: UBC
Silicon Valley-ul Estului. Companiile americane și britanice de IT dau năvală în noile birourile ale Clujului
Silicon Valley-ul Estului. Companiile americane și britanice de IT dau năvală în noile birourile ale Clujului

Trei companii anglo-saxone din industria informatică își vor dubla spațiul în care își desfășoară activitatea, odată cu mărirea personalul la Cluj. Ce vor americanii: clădiri de calitate bine poziționate, acces la aeroport și la transportul în comun.

Compania de intermediere Cushman & Wakefield Echinox a raportat trei tranzacţii de închiriere a unor spaţii de birouri din Cluj, pe 6.500 mp, în prima parte a acestui an, chiriaşi fiind trei companii de IT, deja prezente în oraş. Ele ocupau birouri pe 3.000 mp, astfel că mutarea în noile spaţii le va permite să se extindă, având potenţial să îşi dubleze echipele locale.

Acestea au ales trei clădiri noi, aflate în dezvoltare în zona centrală a Clujului. Riverbed Technology, companie cu sediul central în San Francisco, cu 2.400 de angajaţi în 50 de birouri din întreaga lume, a închiriat un spaţiu de 1.400 mp în clădirea Advancity Offices, în care îşi va muta activitatea din vara acestui an.

„Echipa Riverbed va creşte şi mai mult, iar spaţiul actual a devenit neîncăpător. Am ales să ne mutăm în clădirea Advancity deoarece avem posibilitatea de a ne desfăşura activitatea pe un singur etaj, ceea ce favorizează comunicarea între echipe. Am vrut să ne aliniem cu restul birourilor Riverbed din lume din punctul de vedere al calităţii. Având echipe mixte, care conţin atât profesionişti cu multă experienţă, cât şi tineri la început de carieră era important un acces facil către universităţi, dar şi către grădiniţe şi şcoli. Am vrut să beneficiem din plin de sistemul de transport în comun, aproape de intersecţia axelor nord-sud, est-vest, iar proximitatea de centru ne oferă opţiuni cât mai variate pentru masa de prânz”, a spus Radu Farcaş, director engineering al Riverbed Technology.

Analog Devices, companie cu sediul central în Norwood, în apropiere de Boston, cu afaceri de 5 miliarde de dolari pe an, a închiriat 1.200 mp în clădirea UBC Riviera, dezvoltată lângă centrul comercial Iulius Mall Cluj.

„La începutul anului, Analog Devices Cluj (ADC) a început procesul de relocare în clădirea UBC Riviera Office în scopul extinderii activităţii şi creşterii echipei de dezvoltare. Această nouă locaţie a fost aleasă datorită standardelor înalte de calitate pe care clădirea le oferă şi din perspectiva poziţionării clădirii într-una dintre cele mai bine cotate zone din Cluj. Având o suprafaţă de peste 1.000 mp, noua locaţie va oferi filialei din Cluj posibilitatea de creştere până la 100 angajaţi în perioada următoare, devenind astfel un important centru de dezvoltare Analog Devices la nivel global”, spune Andrei Cozma, site manager al ADC.

O altă companie cu sediul central în Marea Britanie a închiriat un spaţiu de 4.000 mp într-o altă clădire modernă aflată în dezvoltare în centrul oraşului.

„Cluj-Napoca rămâne oraşul din afara capitalei cu cel mai mare potenţial de absorbţie atât a companiilor nou intrate în România, cât şi a companiilor care au în plan o extindere, având cel mai mare stoc de spaţii de birouri moderne din ţară. Cea mai mare parte a clienţilor continuă să fie din sectorul de IT&C, aproape toate cererile pe care le procesăm fiind din zona aceasta. Cererile sunt concentrate pe zona de centru, mai ales că nu există fluctuaţii mari ale nivelului de chirie, fiind de 14-14,5 euro/mp/lună atât pentru clădirile din centru, cât şi pentru imobilele din centru-est şi centru-vest. Criteriile clienţiilor au fost accesul facil dinspre aeroport, facilităţile pentru angajaţi atât în clădire şi în zonă, specificaţiile tehnice foarte bune şi un design eficient al spaţiilor”, a declarat Monica Vasile, director Office Agency al CWE.

Cluj-Napoca este cea mai mare piață de birouri din afara Bucureștiului, cu un stoc de 300.000 mp. În condiţiile în care la o populaţie de 325.000 de locuitori oraşul are 68.000 cursanţi înscrişi în instituţii de învăţământ superior, piaţa forţei de muncă e foarte activă, companiile fiind în continuă căutare de tineri profesionişti. Cu un salariu mediu net de 682 euro/lună, Clujul ocupă a doua poziţie la nivel naţional, după Bucureşti (793 de euro), Institutului Naţional de Statistică.

„Cu forţă de muncă specializată, infrastructură bine dezvoltată şi un potenţial turistic ridicat, piaţa de birouri din Cluj a avut parte de o activitate semnificativă în ultimii ani, înregistrând o foarte buna rată de absorbţie a spaţiilor moderne. Accentul pus pe resursa umană de către marile companii din oraş creează concurenţă în procesul de recrutare, beneficiile pe care le oferă ajungând să atragă personal preţios chiar şi din capitală. Ne aşteptăm ca în ritmul actual în care evoluează piaţa de birouri, oraşul să atragă şi servicii conexe, precum spaţii de coworking”, a menționat David Stănescu, senior consultant Office Agency, CWE.

CWE este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară de pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de birouri al companiei este activ Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Braşov și Bucureşti. Grupul are în România o echipă de 60 de profesioniști și de colaboratori.

Unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 51.000 de angajați în 70 de țări, CWE ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 8,2 miliarde de dolari, aceasta se axează pe consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.  

Comenteaza