Clujul, oraș țintă pentru trotinetele electrice

Clujul, oraș țintă pentru trotinetele electrice
Serviciul de închiriere Flow vrea să ajungă la 30.000 de astfel de vehicule

Municipiile Cluj-Napoca și Timișoara sunt următoarele orașe țintă pentru serviciul de închiriere de trotinete electrice Flow, anunță fondatorul companiei.

Transportul în comun ar trebui să fie gratuit în intervalul orar 07:00-9:00 și 17:00-20:00, a menționat Bogdan Enoiu, în cadrul conferinței Smart Future. “Ar trebui taxate foarte mult mașinile companiilor. Ce înseamnă să le dai la pachet? Păi 90% stau. O companie ar trebui să pună o mașină la dispoziție pentru mai mulți angajați. Cum am ajuns la 1,2 milioane mașini? Păi fiecare vrea mașină. La această cifră am ajuns și din lipsă de educație.

Enoiu a investit în trotinete electrice 400.000 de euro și va mări investiția la un milion de euro. "Acum sunt peste 300 de trotinete în aplicație, mai ales la București, însă numărul lor va crește la 2.000. Cluj-Napoca și Timișoara sunt alte orașe țintă pentru dezoltare. Încă nu este suficient numărul lor la București, de abia de la 30.000 de trotinete ar trebui să înceapă să se simtă".

VEZI: Clujul are serviciu de sharing de trotinete

În septembrie, Flow a intrat pe piața clujeană. Utilizatorii trebuie să își instaleze aplicația disponibilă pe IoS și pe Android. Tariful este 2 lei pentru pornire și de 0,5 lei/minut. Vehiculul poate fi lăsat ulterior, după folosire, în una din stațiile de încărcare indicate pe hartă. Locațiile primelor trei stații din Cluj-Napoca sunt Bd. 21 Decembrie (The Office), str. G. Barițiu 1 (Banca Transilvania), Parcul Rozelor, (Winners).

Investiția Flow este coordonată de Iulian Pădurariu, cofondator al Pony Car Sharing, și de Bogdan Enoiu, șeful agenției BV McCann-Erikson. Flow folosește trotinete Xiaomi M365, cu o autonomie a bateriei de 30 km și cu sistem dublu de frânare.

Primăria se mișcă mai încet decât privații

Și municipalitatea clujeană are în plan implementarea un sistem de închiriat trotinete electrice, proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă.

Alte două companii vor să intre în România: un grup de întreprinzători, cu brandul Wolf-e, și americanii de la Lime, cu o flotă de 1.000 de trotinete electrice amplasate la toate gurile de metrou din București. Cei mai importanți jucători din SUA specializați pe biciclete și trotinete electrice sunt companiile start-up Lime și Bird, fiecare evaluată la peste 10 miliarde de dolari.

Proiect de lege la Camera Deputaților

Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede definirea trotinetele electrice, astfel încât să ele nu fie asociate mopedelor, iar utilizatorii să nu fie pasibili de amenzi dacă nu au permis. Trotineta electrică este definită ca un vehicul cu 2-3 roţi şi viteză maximă de 40 km/h. Aceste trotinete vor putea fi utilizate pe pista pentru biciclete, fiind exceptate de la necesitatea obţinerii unei înmatriculări sau înregistrări. Dacă un drum este prevăzut cu o pistă destinată bicicletelor şi trotinetelor electrice, ele vor fi conduse numai pe aceasta. Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul ei trebuie va trebui să aibă cel puţin 14 ani. Este prevăzută şi obligativitatea căştii de protecţie pentru conducătorii trotinete electrice pe drumurile publice, dacă au sub 18 ani.

Comenteaza